Hlavní obsah

Nový bezbolestný test bleskově odhalí u muže nákazu chlamydiemi

– New York

Chlamydie, které mají z velké části na svědomí neplodnost u žen jsou nejrozšířenějšími pohlavními chorobami. Muži však žádné příznaky nemají a často svou chorobu neodhalí. Vyšetření je také bolestivé a nepříjemné. V dnešní době se ale muži i ženy nemusí bát. Nový test by měl pomoci s včasným odhalením tohoto onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Chlamydie jsou častou pohlavní chorobou

Článek

Nejvyšší míra nákazy je u osob ve věku mezi šestnácti a čtyřiadvaceti roky. Tito lidé jsou značně promiskuitní, takže infekci mezi sebou rychle šíří, aniž o ní vědí. Bakterie produkuje jen málo symptomů, ale neléčená může vést k vážným poruchám plodnosti, u žen až k neplodnosti.

Dosud se chlamydie odhalovaly kultivací, přičemž pány čekaly nepříjemné stěry z močové trubice. „Hororové příběhy o bolestivých stěrech odrazovaly muže od testování na chlamydie a jiné neinvazivní metody testování jsou zase drahé, technicky náročné a trvají celé dny.

To vede k tomu, že mezi muži je velké množství nakažených a nediagnostikovaných, kteří šíří infekci dále na své partnerky, u nichž hrozí mnohem vážnější komplikace,“ tvrdí doktorka Helen Leeová z University of Cambridge, kde vyvinuli rychlý Chlamydia Rapid Test.

Nový test prozradí výsledek do hodiny

Test se podobá těhotenskému a stačí k němu vzorek mužovy moči, přičemž výsledek je znám do hodiny. „Bez účinného a rychlého testovacího programu pro muže nemáme šanci uspět ve snaze omezit infekci chlamydií,“ tvrdí Leeová s tím, že nový test by mohl přinést průlom.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám