Hlavní obsah

Nové léky na atopický ekzém lze užívat dlouhodobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé trpící atopickým ekzémem mají nyní k dispozici léky pro dlouhodobou léčbu. Dva nové preparáty nemají totiž nežádoucí účinky jako dosavadní přípravky s kortikoidy. Lékaři je proto nemusejí používat po etapách, ale stále. Ve středu to oznámil přednosta dermatovenerologické kliniky vinohradské fakultní nemocnice Petr Arenberger.

Foto: Clarion Congress Hotel Ostrava
Článek

První z přípravků lze navíc předepsat také již tříměsíčním dětem, druhý lék mohou užívat děti od dvou let.

"Riziko nežádoucích účinků je extrémně sníženo. Můžeme si dovolit používat léčbu dlouhodobě. A používat ji i na problémové partie, jako byl obličej nebo místa, kde je tenká kůže," uvedl Arenberger.

Oba přípravky přinášejí stejnou úlevu jako léky s kortikoidy, neztenčují však kůži. Kortikoidy při dlouhodobém užívání nepříznivě ovlivňují hormonální rovnováhu organismu.

Atopický ekzém je chronické zánětlivé onemocnění a postihuje zhruba každého čtrnáctého člověka. Je vyvolán nežádoucím podnětem. Na kůži se projevuje zarudlými flíčky, povrchovými oděrky a pupínky. Pokožka bývá také suchá a zhrublá. Chorobu, která se objevuje obvykle v prvních letech života, provází svědění či mokvání.

Reklama

Související témata:

Související články

Antibiotika na ekzém brzdí Alzheimera

Antibiotikum, které je určeno proti ekzémům, podle testu pravděpodobně zpomaluje Alzheimerovu nemoc. Dospěl k tomu vědec Craig Ritchie z University College...

Výběr článků

Načítám