Hlavní obsah

Nová odrůda avokáda láká na nižší obsah tuku, přišla ale o typickou chuť

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obliba avokáda stoupá. Lidé si plod hruškovce přelahodného tak zamilovali, že jej dnes nabízejí už všechny supermarkety a na internetu existuje nespočet návodů, jak jej co nejefektivněji oloupat, nebo jak posoudit jeho zralost. A protože obsahuje poměrně dost tuku, vzali si ho na paškál i pěstitelé. Ti přišli s novým druhem, který nazvali SlimCado.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sto gramů avokáda obsahuje zhruba 220 kilokalorií. To mohou mnozí vidět jako problém i přesto, že jsou tuky obsažené v avokádu rostlinného původu. Stejně jako s jiným jídlem tak platí, že je důležité jíst tento plod s mírou.

Nicméně vysoké kalorické hodnoty se chytli floridští pěstitelé a na trh uvedli novou odrůdu, tzv. SlimCado, které by mělo mít o polovinu méně tuku a dokonce třetinu kalorií oproti klasické verzi.

Dietní obři

SlimCado (složenina anglických slov. slim = štíhlý + avocado) se okamžitě stalo internetovou senzací. Podle zahraničních zpráv o tomto novém, zázračném druhu by mělo být daleko větší, obsahovat více vlákniny a konzistence by neměla být tak krémová, jak jsme zvyklí.

Co do velikosti by měly mít nové plody přes 30 centimetrů a vážit dokonce až 1,5 kila, což je ve výsledku dělá až šestkrát většími, než dosavadně známý druh. Někteří lidé namítají, že to není normální, a že jde o produkt genetického inženýrství. Podle společnosti Brooks Tropicals, která plody produkuje, to ale není pravda. Údajně se jedná o zcela přírodní plody, sklizené z avokádovníku.

A tak není divu, že se v Americe těší obrovské oblibě. Podle zprávy z deníku Wall Street Journal se nedávno výše jmenovaná společnost rozhodla vyhovět žádosti od evropských dodavatelů o dovoz.

Senzace bez chuti

I přes vyzdvihované a působivé zdravotní benefity této nové odrůdy na on-line diskuzích lidé stále častěji komentují ne příliš lahodnou chuť. Někteří gurmáni se dokonce podle Daily Mailu nebojí SlimCado nazvat „vodnatým, slizkým a nechutným“, zatímco jiní vyjadřují nespokojenost nad tím, že slavné quacamole připravené z nízkotučné verze zeleného ovoce je naprosto nevýrazné a bez chuti.

Zklamaní byli i redaktoři webové stránky Cookinglight.com. „Je to vodnaté, slizké, zničilo mi to sendvič!“ Na internetových diskusích tak převládají názory, že tento nový druh „není hoden být nazýván avokádem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám