Hlavní obsah

Nosní neprůchodnost se nesmí podceňovat

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některým lidem se sice dobře nedýchá, ale na svůj stav si již zvykli a nepřikládají mu žádný velký význam. Vůbec si neuvědomují, že za potížemi, které někomu jen ztrpčují normální život a jinému dokonce přinášejí závažné zdravotní komplikace, je špatná průchodnost nosu.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Deformovaná nosní přepážka má na svědomí špatné proudění vzduchu do organismu. To vede k poškozování nosní sliznice, k prohlubování potíží, dokonce může dojít až k uzávěře nosu.

O tom, že bychom neměli nosní neprůchodnost podceňovat, nás jistě přesvědčí následující výčet zdravotních problémů, které ji provázejí, např. vznik alergie nebo dokonce astmatu, dýchací obtíže, opakovaný chrapot, chronické záněty vedlejších nosních dutin a průdušek, ale také spánkový apnoický syndrom - poruchy dýchání ve spánku.

Co způsobí křivá přepážka

"Růstové období člověka končí zhruba mezi 14. až 18. rokem, v té době by měla dorůst i nosní přepážka. Když se však růstové zóny včas neuzavřou, přepážka naroste větší a nemůže se vejít do určeného prostoru, tím také dojde k její deformaci. Někdy se sice stane, že přepážka naroste křivě, ale žádné potíže nezpůsobí. Situace se ale změní, když člověk začne mít potíže s alergií a dojde ke zbytnění sliznice. Hypertrofická sliznice spolu s křivou nosní přepážkou již mohou způsobit zhoršení nosní průchodnosti. Tato situace může nastat v kterémkoli věku," uvádí MUDr. Jan Paska, primář ORL oddělení Nemocnice Na Homolce.

Proudění vzduchu v nose by mělo být plynulé a jen v horní části nosního stropu může být zvířené. Pokud nějaká anatomická odchylka zaviní, že dojde ke změně plynulého proudění, může to postupně zavinit vznik dýchací poruchy a nosní neprůchodnost.

Začarovaný kruh

Ačkoli křivou nosní přepážku lze najít u 90 procent bělochů, jen asi u 10 procent z nich činí obtíže. Jestliže se člověk neléčí, vzduch nosem špatně proudí. To vede k přesušování toho průchodu, do kterého proudí příliš mnoho vzduchu, a k zadržování sekretu ve druhém, do něhož proudí vzduchu málo. Sekret se stává živnou půdou pro bakterie, jež se v něm zachytávají a způsobují např. dráždivý kašel, zánět vedlejších nosních dutin, chrapot nebo alergizaci.

Vznikne začarovaný kruh. Buď se člověk nejprve alergizuje cizorodou látkou a nosní sliznice zbytní, nebo alergizaci způsobí až jeho špatně rostlá přepážka. To vše se podílí na zhoršení nosní průchodnosti.

Organismus musí používat rezervy

Jestliže dýchání nosem nestačí, pak je tělo donuceno dýchat ústy, a to nesvědčí dolním dýchacím cestám. Do plic přichází nečištěný, neohřátý a nezvlhčený vzduch, takže vznikají bronchitidy či suché dráždivé kašle. Funkci nosu musí převzít sliznice průdušnice, průdušek i průdušinek. Trpí, stejně jako hrtan (přeschlé hlasivky způsobují chrapot), přesušením.

Alergizovaná sliznice v nose se postupně vyklenuje do tvaru jakýchsi stříbřitých pytlíků - polypů, které postupně ucpou nosní průchody a jejich tvorba často provází průduškové astma.

Není chrápání jako chrápání

"Zhoršená nosní průchodnost je také nejčastější příčinou vzniku spánkového apnoického syndromu. To je porucha, při níž se v dýchání objevují dlouhé přestávky, takzvané apnoe. Kvůli neprůchodnému nosu dýchá člověk ústy, postavení čelisti se změní, zvýší se svalová ochablost a dojde ke zhroucení hltanu.

V praxi to vypadá tak, že postižený spí s otevřenými ústy a chrápe, poté se dýchání přeruší. Nakonec se člověk začne dusit a tím se částečně probudí. Následuje hlasitý nádech, který připomíná lapání po dechu a člověk opět začne chrápat. To se stále opakuje.

Spánkový apnoický syndrom je velmi nebezpečný. Znamená zhoršení okysličení krve a tím i veškerých orgánů v těle. Pacient s tímto syndromem je ve dne unavený, ospalý, klesá jeho pozornost a navíc je náchylnější k nemocem oběhové i nervové soustavy a stoupá u něj třeba i riziko infarktu," vysvětluje doktor Paska.

Menší problém má jednodušší řešení

Pokud máme dojem, že zhoršená nosní průchodnost je náš problém, nebo když nás na deformovanou přepážku upozorní jiný lékař, měli bychom se obrátit na ORL lékaře (otorinolaryngologa). Jestliže se diagnóza potvrdí, je ideálním řešením operace, která je hrazena ze zdravotního pojištění a provádí se v celkové narkóze.

Není třeba mít obavy z operačních jizev. Lékař se dostává k místu zákroku nosními dírkami, a tak zůstane pokožka obličeje nedotčena. Pobyt v nemocnici trvá dva dny. Čím menší problémy musí lékař řešit, tím snazší je pooperační rekonvalescence.

I když nám lékař může předepsat preparáty na splasknutí sliznice, které nám od potíží sice dočasně uleví, neřeší příčinu neprůchodnosti. Také alergologická léčba má větší naději na úspěch, jestliže se pacientovi se zhoršenou průchodností upraví nos do fyziologické podoby.

Reklama

Související témata:

Související články

Neprůchodnost nosu může vést až k infarktu

Neprůchodnost nosu je zdánlivě banální onemocnění. Přesto může mít vážné důsledky. Podporuje totiž vznik alergie nebo astmatu, přispívá ke chvilkovým zástavám...

Výběr článků

Načítám