Hlavní obsah

Nezdravé jídlo by mohlo mít na obalech stejné varování jako cigarety

Nezdravé potraviny by podle vědců měly dostat stejné varovné štítky, jaké jsou umístěné například na tabákových výrobcích. Konzumace ultra zpracovaných potravin plných cukru, tuku a soli totiž vede k obezitě a s ní souvisejícím přidruženým nemocem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie zveřejněná v BMJ Global Health uvedla, že ultra zpracované potraviny jsou pro lidstvo novým druhem tabáku a musí se začít označovat podobným druhem varovných štítků. V současné době jsou tzv. semaforové štítky pro potraviny v Evropě dobrovolné.

Model pětibarevného semaforu, o kterém se v Evropské unii mluví jako o systému Nutri-Score, vznikl v roce 2017 ve Francii. Od té doby jej na základě dobrovolnosti přijala řada států, jako jsou Německo, Velká Británie, Belgie, Nizozemsko či Španělsko, ale i nadnárodních firem, například Nestlé, Danone či Kellogg.

Obezita ničí životy. Ale dá se porazit

Styl

Jednoduchý pětibarevný semafor s písmeny A až E jednoduše indikuje, nakolik je potravina plná soli, cukrů a tuků. Červená zjednodušeně značí nezdravé a zelená zdravé potraviny.

Foto: Profimedia.cz

Podle odborníků model pětibarevného semaforu nestačí.

Podle odborníků je ale potřeba umístit na ultra zpracované potraviny i stejné štítky s varováním, jaké jsou na tabákových výrobcích. Obsahovat by měly varování i doprovodný odstrašující obrázek.

Například krabička se sušenkami by podle nich měla obsahovat text s upozorněním, že tento výrobek je vysoce zpracovaný a obsahuje vysoký obsah soli, cukru nebo tuku.

Zdravé mlsání, po kterém nepřiberete

Zdraví

Většina obyvatelstva si totiž nezdravé potraviny spojuje s pozitivními emocemi díky pečlivě promyšlenému marketingu mnohých firem, které na naše pocity působí již celá desetiletí.

Vedoucí autorka Trish Cotterová z newyorské veřejné zdravotnické charitativní organizace Vital Strategies řekla pro Daily Mail: „Průmyslové zpracování, stejně jako koktejl přísad, příchutí, emulgátorů a barviv, které výrobek obsahuje, aby mu dodaly chuť a texturu, činí konečný produkt vysoce chutným a potenciálně návykovým, což opět vede ke špatným stravovacím návykům.“

Toužíte zhubnout? Pak zapomeňte na nápoje a pochoutky s umělými sladidly

Zdraví

„Tento typ produktů nás vystavuje větším zdravotním rizikům, jako například onemocnění cukrovkou 2. typu, srdečním chorobám, mrtvici, depresi, a dokonce i smrti,” dodává.

Ultra zpracované potraviny jsou obecně definovány jako ty, které jsou připravené k přímé konzumaci, mají dlouhodobou trvanlivost a obsahují více než pět složek.

Průměrný Brit získává téměř polovinu kalorií z těchto potravin, což přispívá k prudce rostoucí míře obezity.

Reklama

Související články

Obezita ničí životy. Ale dá se porazit

Obezita se definuje jako stav, ve kterém přirozená energetická rezerva člověka uložená v tukové tkáni stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví. Nejde...

Zdravé mlsání, po kterém nepřiberete

Nedokážete odolat chutím na sladké, které se během chladných měsíců ještě zvyšují? Máme pro vás dobrou zprávu. Pokud se jedná o přirozené sacharidy, a navíc...

Výběr článků

Načítám