Hlavní obsah

Nezdravé hubnutí může zabíjet

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Anorexií nebo bulimií trpí v České republice tři procenta dívek. Ve snaze být co nejštíhlejší nejí nebo snědí velké množství a pak ho okamžitě vyvrátí. Nejsou ojedinělé případy, že zvracejí až dvacetkrát za den.

Foto: HZS

Lesní požáry dokáží napáchat ohromné škody.

Článek

"Bohužel tyto mladé dívky mají vzor v modelkách a v soutěžících o titul miss a někdy hladovění tak přehánějí, že to vede k vážným zdravotním poruchám, ba dokonce ke smrti," upozornila docentka Hana Papežová z psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty, která v těchto dnech pořádá v Praze mezinárodní konferenci o anorexii a bulimii.

"Problém není jen u nás, ale v celé Evropě, kde několik miliónů dívek trpí poruchami příjmu potravin a úmrtnost dosahuje až dvaceti procent," prohlásila Papežová.

Nejsou výjimkou už dívky v dětském věku deseti či osmi let, které mají vzor v modelkách, chtějí být tak hubené, a proto odmítají potravu. Z jejího nedostatku ale může vzniknout mnoho, zejména psychických, ale i jiných zdravotních problémů.

Léčení zabere hodně času

Léčba je dlouhodobá a stojí denně přibližně 1300 korun. Na psychiatrické klinice mají v současné době dvanáct lůžek pro tyto pacientky a již zde léčily 85 dívek. Papežová připomněla, že v posledních letech anorexie a bulimie postihuje i ženy středního věku. "Souvisí to se strachem ze stárnutí a s pracovní existencí," vysvětlila.

Extrémní hubnutí se přitom nevyhýbá ani mužům, ženy však zasahuje mnohem častěji. Tento poměr je 10:1. Ti, kteří mají podobné problémy s příjmem potravy, ale tají je, se mohou o léčbě své nemoci poradit na internetových stránkách PPPINFO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám