Hlavní obsah

Nevinné chrápání může způsobovat závažná onemocnění

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrápající partner je nejen velmi nepříjemná a vysilující záležitost pro toho druhého, ale i pro samotného aktéra. Ačkoliv jeho ze spánku nic neruší, ohrožují ho velmi závažná onemocnění, jako je srdeční infarkt, vysoký krevní tlak či problémy s potencí. Podceňovat problém s chrápáním se tedy nevyplácí.

Foto: Profimedia.cz

Základem správné léčby chrápání je vyšetření, které určí jeho typ.

Článek

Za chrápání obvykle může překážka v dýchacích cestách, např. snížené měkké patro, rozšířená tkáň v nosohltanu způsobená povolenou tkání či nachlazením.

Obvykle se jedná o drobný a řešitelný problém, výjimku tvoří asi 4 % mužů a 2 % žen ve věku 30-60 let, u kterých může jít o velmi závažný stav spjatý s tzv. spánkovou apnoe, při níž dochází k desetivteřinovým až minutovým zástavám dechu.

„Kvůli zástavám dechu klesá hladina kyslíku v krvi, což vede k nedostatečnému okysličení orgánů. Z toho plynou vysoká zdravotní rizika, jako vyšší výskyt onemocnění srdce, vysokého tlaku, infarktu, cukrovky a mrtvice, ale také poruchy potence,“ vysvětluje odbornice Petra Řehořková z kliniky estetické medicíny Petra Clinic.

Dechová zástava ve spánku „nutí“ mozek vysílat signály k uvolnění dýchacích svalů. Kvůli této mozkové činnosti se člověk dostává více než desetkrát za hodinu do polospánku. Po probuzení trpí únavou, bolestí hlavy a vyšší mírou stresu.

Vyšetření zjistí pravou příčinu

Základem správné léčby chrápání je vyšetření, které určí jeho typ. „Měření probíhá ve spánkové místnosti, v níž je kromě postele speciální přístroj, který sbírá data o spánku minimálně 10 hodin a přitom vyhodnocuje dechovou křivku,“ vysvětluje  Řehořková, která s uváděnou metodou pracuje. Zatímco člověk spí, přístroj zaznamenává všechny změny dýchání, zástavy dechu i tepovou frekvenci.

Pokud diagnostika zjistí, že chrápání vzniká vibracemi měkkých tkání hltanu, lze potíže vyřešit celkem jednoduchým estetickým zákrokem pomocí laseru. Samotné ošetření je bezbolestné, nepříjemný je pouze zápach spálené kůže. Dva dny po jeho provedení cítí člověk mírnou nebo střední bolest v krku podobnou angíně, která do týdne zmizí. Chrápání se upraví do měsíce od zákroku.

Jestliže chrápání způsobují jiné části dýchacího ústrojí, řeší jej plastická chirurgie (odstraněním mandlí, plastikou nosních přepážek, měkkého patra) nebo radiofrekvenční termoterapie.

„Nejméně příznivou zprávou je diagnostika spánkové apnoe, kdy je nutná další léčba a spolupráce s odborníky z ORL. Na léčbu se využívá takzvaný přetlakový přístroj, který pomocí masky nasazené přes nos brání kolapsu stěn v dýchacím ústrojí. Masku používá pacient doma každou noc,” dodává MUDr. Petra Samková.

Někdy za chrápáním může stát i nadváha, kdy tuk uložený ve stěnách hltanu oslabuje jejich pevnost a tím umožňuje vibrace. Proto u některých lidí postačí zhubnout a mají po problému.

Známé jsou i případy, kdy chrápání způsoboval streptokok na krčních mandlích - po léčbě antibiotiky bylo rázem po problému. Chrápání může vznikat i v souvislosti s požitím alkoholu před spánkem či užíváním některých léků (sedativa, léky uvolňující svaly a hypnotika).

Reklama

Související témata:

Související články

Proč je zdravé ráno brzy vstávat

Jít brzy spát a brzo vstávat. Pro spoustu lidí naprosto nepředstavitelný životní rytmus. Zvláště pak pro ty, kterým se lidově říká sovy, kvůli tomu, že chodí...

Výběr článků

Načítám