Hlavní obsah

Neprůchodnost nosu může vést až k infarktu

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Neprůchodnost nosu je zdánlivě banální onemocnění. Přesto může mít vážné důsledky. Podporuje totiž vznik alergie nebo astmatu, přispívá ke chvilkovým zástavám dechu při spaní a dokonce zvyšuje riziko infarktu. Právu to řekl primář ušního, nosního a krčního oddělení pražské Nemocnice Na Homolce Jan Paska.

Foto: Marek Malůšek

Tvůrčí tým novinky Úča musí pryč! Premiéra proběhne 22. ledna v Základní škole UNESCO v Uherském Hradišti.

Článek

"Devadesát procent populace trpí větší či menší anatomickou deformitou nosní přepážky a deseti procentům z těchto lidí to způsobuje vážné problémy s dýcháním," řekl primář.

Dodal, že nos filtruje vzduch, který vdechujeme a je plný bakterií a virů. Zároveň ho ohřívá, aby se do plic dostal ve správné teplotě a také ho zvlhčuje. Kdyby tomu tak nebylo, přesušovaly by se dolní cesty dýchací a člověk by měl vážné potíže.

Nos zabraňuje tomu, aby se do plic dostaly bakterie nebo viry. Je-li ucpaný, což je při nachlazení naprosto běžné, člověk musí dýchat ústy a do plic se dostává nečištěný vzduch, což vede ke kašli, bronchitidě a chrapotu. 

Nebezpečí apnoe

Spáč, který dýchá ústy, zase chrápe, jeho okolí se nevyspí a pacient má stavy, kdy chvilku nedýchá a až dušením se probudí. Tomu se říká spánkové apnoe a to je velmi nebezpečné.

"Znamená zhoršení okysličení krve a tím i veškerých orgánů v těle. Pacient je pak ve dne unavený, ospalý, klesá jeho pozornost a je náchylnější k nemocím oběhové a nervové soustavy. Stoupá riziko infarktu," varoval primář. 

Léčba zhoršené průchodnosti nosu, kromě běžných léků, spočívá i v operativním zákroku, při němž se upraví nosní přepážka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám