Hlavní obsah

Nepříznivá zpráva pro milovníky chilli. Častá konzumace ničí paměť

Novinky, bok

Milovníci pálivých pokrmů si nedokážou představit, že by alespoň někdy obyčejné jídlo nedochutili něčím pikantnějším. Jedinci, kteří nedají dopustit na kari koření, ale také například na samotné chilli papričky, by měli být s jejich konzumací opatrní. Nadmíra těchto pochutin totiž může způsobovat ztrátu paměti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie prováděná v letech 1991 až 2006, která zahrnovala více než 4500 dobrovolníků starších 55 let, odhalila, že ti, kteří si dopřávali denně dávku chilli o hodnotě 50 gramů, si později mnohem častěji stěžovali na výpadky paměti.

Odborníci rovněž odhalili, že pravidelná konzumace chilli může ve výhledu 15 let pro konzumenty znamenat až 56procentní zhoršení paměťových schopností.

Vědci ale zatím vůbec nevědí, jaká přesná spojitost za jejich zjištěním stojí, proto rovnou dodávají, že možné teorie jsou zatím na spekulativní úrovni - jedním z hlavním viníků podle nich může být kapsaicin, který je zodpovědný za pálivost papriček.

Také proto není nijak nutné ihned se vzdávat svých oblíbených pálivých pochoutek. Stačí je lidově řečeno konzumovat „s mírou”.

„Konzumace chilli byla v mnoha dřívějších studiích spojována s prospěšností na lidské zdraví, například z hlediska tělesné hmotnosti nebo krevního tlaku. Jakkoli to může být pravdivé, naše studie poukázala i na možná negativa z hlediska rozpoznávacích schopností a paměti, a to především u starších konzumentů,” cituje Daily Mail doktora Zumina Shi, vedoucího studie, na které se podíleli odborníci z katarské a australské univerzity.

Anketa

Máte rádi pálivá jídla?
Ano, dopřávám si je pravidelně
66,7 %
Ano, ale dávám si je jen občas
26,2 %
Ne, nedělají mi dobře
7,1 %
Celkem hlasovalo 432 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět výtečných receptů s chilli papričkami

Červené chilli papričky jsou díky své výrazné chuti neodmyslitelnou přísadou mnohých jídel. Lidé si je tak stále častěji i sami pěstují. Letošní slunné léto...

Výběr článků

Načítám