Hlavní obsah

Neodborně provedená akupunktura může způsobit i žloutenku

Londýn

Bakteriální infekce, žloutenka typu B, C a dokonce i virus HIV se mohou přenášet prostřednictvím akupunktury. Příčinou mohou být kontaminované jehly, vatové tampóny nebo horké zábaly.

Foto: ČTK

Akupunktura může být nebezpečná, pokud se jehly aplikují hluboko pod kůži.

Článek

Vědci z Hongkongu začali bít na poplach. Podle nich jsou dosud hlášené případy infekcí vzniklých po akupunktuře jen špičkou ledovce a tento způsob terapie by měl podléhat mnohem přísnějším hygienickým pravidlům.

"Aby se zabránilo přenosu nakažlivých nemocí, měla by tu být jasná kontrola, zda se používají jednorázové jehly, dezinfekce a aseptické postupy," upozorňuje profesor Patrick Woo, mikrobiolog z Hongkongské univerzity, v článku na stránkách časopisu British Medical Journal.

Akupunktura, jedna z nejrozšířenějších metod alternativní medicíny, je založena na teorii, že působení jehliček v určitých bodech těla ovlivňuje tok životodárné energie čchi. Z Číny se rozšířila do celého světa a používá se především při léčbě bolestivých stavů, obezity, zácpy či artritidy.

Nebezpečné jsou hluboké vpichy

Woo s kolegy tvrdí, že akupunktura může být nebezpečná, pokud se jehly aplikují hluboko pod kůži, a varují před novým syndromem - akupunkturní myobakteriózou.

"Jedná se o infekci způsobenou myobakteriemi, které se rychle množí kolem místa vpichu. Nemoc má dlouhou inkubační dobu, ale může způsobit rozsáhlé abscesy a vředy," tvrdí Woo.

Nemoc je ve většině případů léčitelná, pět až deset procent pacientů ale může skončit s vážnými problémy, jako jsou poškození kloubů, selhání orgánů, rozpad svalů a ochrnutí.

Nebezpečná žloutenka

Podle odborníků již bylo zaznamenáno i několik případů hepatitidy typu B. Pacienti se v těchto případech údajně nakazili špinavou jehlou, vatovými tampóny nebo horkým ručníkem.

Lékaři upozorňují, že může dojít i k přenosu žloutenky typu C a viru HIV.

"I když nemáme žádný přímý důkaz, že mezi akupunkturou a infekcí HIV je přímá souvislost, známe pacienty s tímto virem, u nichž neexistují žádné rizikové faktory - kromě akupunktury," varují lékaři.

Reklama

Související témata:

Související články

Akupunktura pomáhá při léčbě rakoviny prsu

Akupunktura, tisíciletá čínská léčebná metoda, předčí běžné léky užívané při léčbě nádoru prsu. Tu obvykle doprovázejí obdobné symptomy jako při menopauze....

Výběr článků

Načítám