Hlavní obsah

Akupunktura pomáhá při léčbě rakoviny prsu

Akupunktura, tisíciletá čínská léčebná metoda, předčí běžné léky užívané při léčbě nádoru prsu. Tu obvykle doprovázejí obdobné symptomy jako při menopauze. Lékaři z nemocnice Henryho Forda v americkém Detroitu zjistili, že běžná léčba rakoviny prsu doplněná akupunkturou po dobu dvanácti týdnů zmírňuje vedlejší účinky chemoterapie na celých patnáct následujících týdnů oproti běžným dvěma.

Foto: ČTK

Akupunktura je rozhodně efektivnější jak pro pacientky, tak pro zdravotní pojišťovny.

Článek

Akupunktura přitom nemá žádné vedlejší účinky a ženy se po ní cítí silnější, v lepší psychické kondici a neztrácejí libido. Studie, publikovaná na konferenci americké Společnosti pro radiologickou a onkologickou terapii, potvrzuje předchozí zjištění, podle něhož akupunktura zmírňuje pooperační bolesti a nevolnost spojenou s chemoterapií.

"Je velký rozdíl, když žena postoupí léčbu čtyřikrát do roka, nebo když má jíst denně prášky. Akupunktura je rozhodně efektivnější jak pro pacientky, tak pro zdravotní pojišťovny," říká vedoucí výzkumu doktorka Eleanor Wolkerová.

Rakovinu prsu doprovázejí symptomy podobné těm, ke kterým dochází při menopauze. Ženy s nádorem ale nemohou být léčeny hormonálně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám