Hlavní obsah

Nekuřácké restaurace sklízí první úspěchy

Otázka zavedení nekuřáckých restaurací stále vzbuzuje velké emoce. Kuřáci stůj co stůj bojují za svá práva, nicméně ani nekuřáci svůj boj nevzdávají. Každopádně ve světě je trend nekuřáckých restaurací stále na vzestupu a již se objevují i první studie potvrzující velmi pozitivní vliv těchto restaurací na zdraví lidí.

Nekuřácké restaurace sklízí první úspěchy

Až 18 000 kuřáků zemře na nemoci způsobené kouřením. Pasivní kuřáci sice neumírají na tyto nemoci v takovém počtu, přesto je podle posledních výzkumů jejich zdraví ohroženo víc než u kuřáků. Často totiž vdechují jedovaté látky z cigaret v mnohem větších koncentracích než samotný kuřák.

A právě proto tolik lidí usiluje o to, aby se na veřejných místech nekouřilo a to včetně restaurací.

Nekuřácké restaurace nebankrotují

Zastánci kuřáků často argumentují tím, že restaurace bez kuřáků by prostě ve velkém počtu krachovaly. Zkušenosti ze zahraničí např. z Velké Británie, Belgie, Švédska, Norska, Litvy, Itálie či Austrálie ukazují, že tomu tak není.

"Vliv nekuřáckých restaurací na ekonomické výsledky je pozitivní nebo žádný a to včetně malých podniků a barů. Jako příklad lze uvést restaurace v New Yorku, kdy bylo po zákazu kouření v pohostinství vybráno o 12 % více na daních než předchozí rok, vzniklo tam přes 10 000 nových pracovních míst a bylo uděleno přes 270 nových licencí na restaurace," říká Kateřina Langrová z České koalice proti tabáku.

Pokud české restaurace mají zájem o zahraniční turisty, neměly by čekat na zákony. Zejména Američani a Japonci si potrpí na nekuřácké prostředí během celého dne, včetně večera. V době oběda však takovéto restaurace vyhledává většina národů.

Asi největší zájem o tyto podniky mají rodiny s dětmi. Každý rozumný rodič chce alespoň své děti před nebezpečným kouřem ochránit.

Podle dubnového výzkumu společnosti Median vyjádřilo podporu nekuřáckým restauracím 64 %  respondentů. A to nejenom z řad nekuřáků, ale i samotných kuřáků, kterých by se zákaz negativně dotkl. 45 % pravidelných a 41 % nepravidelných kuřáků by si přálo zavedení nekuřáckých restaurací.

První výzkumy prokazují pozitivní vliv nekuřáckých restaurací na zdraví lidí

Přestože většina "nekuřáckých" zákonů je v platnosti pouze několik let, je již možné hodnotit dopady na výskyt těch nemocí, kterými pasivní kuřáci trpí nejvíce - onemocnění srdce a cév. Za všechny studie, které dokazují velmi rychlý a výrazný pozitivní vliv na snížení počtu akutních srdečních onemocnění, můžeme uvést výsledky z italského regionu Piemont.

Již během prvních šesti měsíců, kdy byl zákon o nekuřáckých restauracích v platnosti, zde zaznamenali pokles hospitalizací z těchto příčin o 11 % oproti stejnému období předešlého roku. V Pueblu v Koloradu bylo s odstupem osmnácti měsíců po stejném opatření dokonce o 27 % méně hospitalizací.

Podle Evy Králíkové ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku například ve Skotsku po prvním roce nekuřáckých restaurací klesl počet akutních infarktů myokardu o 17%.

Seznam nekuřáckých restaurací u nás naleznete na:
www.dokurte.cz
Anketa
Jste pro zákaz kouření v restauracích?
Ano, okamžitě.
88.8 %
Ano, ale pouze v době oběda.
3.9 %
Rozhodně ne.
6.8 %
Nevim, nezajímá mě to.
0.5 %
Celkem hlasovalo 4659 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků