Hlavní obsah

Několik rad, jak omezit cukr v jídelníčku

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eliminace cukru z jídelníčku je velkým tématem v oblasti zdravého životního stylu. Protože se nachází často i v jídlech, kde bychom ho nečekali, jeho spotřeba je všeobecně velmi vysoká, což vede nejen k obezitě, ale i k mnoha zdravotním problémům.

Foto: Profimedia.cz

Všeobecně je příjem cukru stále velmi vysoký. Není ale problém tento stav vědomě omezit.

Článek

Věděli jste například, že ovocný jogurt obsahuje až 24 gramů cukru? To jsou zhruba čtyři čajové lžičky.

Sladkému bohužel dokáže málokdo odolat, ovšem příliš velké množství cukru ve stravě vede ke zvýšené kazivosti zubů, přibývání na váze, vážným zdravotním problémům, mimo jiné například i k cukrovce, píše Daily Mail.

Nová příručka vytvořená BudgetDirect.au nabízí lidem možnosti, jak se elegantně vyhnout přehnanému množství cukru ve stravě. Pro některé jedince to může dokonce znamenat jeho drastický úbytek, což je sice velkým krokem po zdraví, ale těžkým pro psychiku. Nicméně to stojí za vyzkoušení.

Snídaně bohaté na bílkoviny

Vyměňte snídaňové cereálie za jídlo bohaté na bílkoviny. Mnoho z prefabrikovaných müsli směsí a kaší totiž obsahuje opravdu velmi vysoké procento cukru. Zkuste si místo toho připravit lahodnou vaječnou omeletu, nebo míchaná vajíčka, tedy jídla, která vám pomohou rychleji se zasytit a přitom sníst menší objem stravy.

Sledujte objem cukru

Existuje mnoho aplikací a návodů, jak zjistit, kolik cukru přijmete ze své běžné stravy během celého dne. V aplikacích jako jsou MyFitnessPal nebo Livestrong můžete sledovat svůj denní energetický příjem i výdej, vést si i pohybový deníček. Možná pak budete překvapeni, kolik cukru během dne doopravdy spotřebujete. O to lépe se vám bude jeho příjem redukovat.

Vylepšete si svačiny

Pokud si rádi dopřáváte ovocné jogurty a přejete si snížit příjem cukru, budete zklamaní. Některé z nich totiž mohou obsahovat až šest lžiček cukru. Pokud se jich ale nechcete vzdát, udělejte si vlastní. Do bílého jogurtu přidejte čerstvé ovoce, ořechy a semínka. Pro sladkou chuť můžete přidat ještě stévii.

Pozměňte recepty

Jestliže rádi pečete a vaříte, pak můžete dumat nad tím, jak cukr v receptech nahradit. Rada je jednoduchá, obsah cukru jednoduše snižte. Používejte alternativní sladidla, například již zmíněnou stévii, nebo rozmixovaný banán či domácí jablečnou přesnídávku.

Skoncujte s džusy

Ovocné džusy obsahují skutečně velké množství přidaného cukru a téměř žádnou výživnou vlákninu. Proto vsaďte spíše na konzumování ovoce jako celku. Pokud byste si chtěli ozvláštnit vodu, vymačkejte do ní například půlku pomeranče nebo citrónu.

Náhrada alkoholu

Alkohol tvoří v průměru až 11 % denního příjmu cukru na dospělou osobu. Sklenka vína je prý kaloricky podobná jako kousek čokolády. Jak si poradit na večírku? Po každé sklence alkoholu se pokuste vypít jednu větší skleničku vody. Snížíte tak příjem cukru a udržíte se hydratovaní.

Přemýšlejte nad pomazánkami

Ačkoliv je chleba s marmeládou, nebo toast s čokoládovou pomazánkou bez pochyby velmi lákavou pochoutkou, co se týče cukru, jsou tyto pochutiny více než kalorickou bombou. Zkuste je nahradit alternativou bez cukru, například 100% burákovým máslem a poklást banánem nakrájeným na kolečka.

Pozor na čaj

Slazení čaje? Velký zlozvyk spousty lidí. Pokud patříte do této skupiny, pokuste se cukr omezovat na polovinu, místo jedné lžičky přidejte půl. Jestliže se ale rozhodnete s tímto zlozvykem skoncovat úplně, vsaďte například na lahodný černý čaj, který má spoustu nepopiratelných výhod. Pokud ale do něj přidáte cukr, všechny benefity se rázem vytratí.

Vystěhujte ho z domu

A jak se nejúčinněji zbavit cukru? Skoncujte s ním, nadobro. Minimálně třeba tak, že všechny zásoby, které máte doma, vyhodíte nebo spotřebujete a už žádný cukr více nekupujte.

Jde o jednoduchý princip. Jakmile jej nebudete mít doma, nebudete mít potřebu cukr jíst. Nikdy nenakupujte, když jste hladoví, daleko pravděpodobněji pak sáhnete po sladkostech. Nakupujte promyšleně a s předstihem, díky tomu zaplníte žaludek spíše zdravějšími potravinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám