Hlavní obsah

Největší chyby v odličování a čistění pleti

Novinky, Eva Dvořáková

Čištění pleti a její odličování by rozhodně neměla zanedbávat žádná žena. Ale jak už to tak bývá, někdy kvůli nedostatku času, nebo dokonce lenosti i tak důležitou věc tak často obejdeme nebo vynecháme. Jaké ale děláme nejčastější chyby?

Foto: Profimedia.cz

Čištění pleti by mělo být por každou ženu samozřejmostí

Článek

Neodličujeme se

Únava, alkohol, stres. I to může způsobit že make-up z pleti před spaním neodlíčíme. Ale to je podle odborníků ta největší chyba, které se na své pleti vůbec můžeme dopustit. Díky tomu, že je pleť neodlíčená, nemůže tak v průběhu noci dýchat a regenerovat se. Ačkoliv se ráno konečně odlíčíte, díky okamžitému nanesení make-upu si pleť ani na chvilku neodpočine. Pokud se tak stává častěji, je možné, že pleť bude vypadat unaveně, budou se objevovat pupínky, černé tečky a další nedokonalosti pleti. Odborníci značky Nivea doporučují, aby ženy alespoň večer před spaním rychle použily micelární vodu, která make-up odstraní téměř okamžitě.

Foto: Archiv firem

1. Jemná micelární voda, Nivea, 139 Kč. 2. Čistící tonikum, Vichy, 359 Kč. 3. Fyziologická micelární pěna, La Roche Posay, 299 Kč. 4. Fyziologická micelární voda pro citlivou pleť, La Roche Posay, 289 Kč.

Odličujeme a čistíme jen večer

Že jednou denně stačí? To je jen mýtus. Večerní čistění je pro krásu a zdraví pleti velmi důležité. A rozhodně to neplatí jen pro ty ženy, které se líčí denně. Čistit pleť by si měla každá žena, bez ohledu na to, kolik a jak často líčidla nosí. Přes den se kromě make-upu na pleti nahromadí prach, pyl a jiné nečistoty, proto je třeba ji očistit a nanést pečující přípravky. V noci pro změnu běží samočistící proces pleti, tudíž ráno je třeba čištěním odstranit pot, maz a zbytky pečující kosmetiky. Skvěle se hodí tonikum, mycí gel v kombinaci s krémem. Nikdy nezapomínejte očistit i krk a dekolt.

Foto: Archiv firem

Zleva: Expresní odličovač na oči s chrpou, Yves Rocher, info o ceně v obchodě. Dvoufázovy odličovač očí a make-upu, Nivea, 137 Kč. Čistící micelární voda, Yves Rocher, info o ceně v obchodě.

K odlíčení Vám stačí voda a mýdlo

Klasické mýdlo na obličej vůbec nepatří. „Obyčejné mýdlo pokožku obličeje vysušuje a narušuje její ochrannou vrstvu. Pokud při odličování upřednostňujete kontakt s vodou, sáhněte určitě po speciálním čistícím gelu,” říká Denisa Verneret, odborná školitelka Yves Rocher.

Foto: Archiv firem

1. Čisticí voda a tonikum s čajovníkem a okurkou 2v1, Avon, 149 Kč. 2. Jemný čistící peeling pto problematickou a aknózní pleť, Eucerin, 229 Kč. 3. Čisticí tampónky s kyselinou salicylovou, Avon, 129 Kč. 4. Čisticí pleťová voda na mastnou pokožku, 509 Kč.

Neznáme typ pleti

Někdy kosmetiku nakupujeme bez rozmyslu, podle toho, jak se nám líbí flakon, nebo podle ceny. Jenomže bezduché nakupování nás může stát kvalitu pleti. Nejdříve je totiž nutné znát typ pleti a tím se při nákupech řídit. Pokud máte normální a smíšenou pleť, kterou netrápí žádné problémy, jsou pro vás vhodná pleťová mléka, gely i čistící pleťové vody s jemnou parfemací. Mastná pleť vyžaduje zvýšenou péči, především pomocí čistících gelů a pěny, toniky a pleťovou vodou (s antibakteriálními účinky). Suchá pleť vyžaduje z péče vyřadit vše, co pleť ještě více vysuší. Nakupte proto hydratační přípravky. Citlivá pleť si nerozumí s čistícími ubrousky a gely, snese pleťová mléka, micelární vodu, obličejové oleje a přípravky určené pro tento typ pleti.

Špinavé ruce

Před odličováním si vždycky musíme umýt ruce. „Nečistoty z rukou se velice snadno přenesou na obličej a mohou způsobit podráždění pokožky, vyrážku či akné,” upozorňuje Denisa Verneret.

Zázračný přípravek neexistuje

„Zázračný přípravek pro dokonale čistou pleť bohužel neexistuje. Abychom si uchovali pleť svěží, je třeba dodržovat určité zásady. Základem a naprostou nezbytností je pravidelné čištění pleti. Hitem poslední doby jsou vibrační čistící kartáčky, které jsou šetrné k jemné pokožce obličeje, ale zároveň v kombinaci s mycím gelem či pěnou důkladně odstraní všechny nečistoty pleti včetně odumřelých buněk,“ uvádí dermatoložka Tereza Maulenová.

Foto: Archiv firem

1. Braun Face, epilátor na obličej (k dostání od 4 499 Kč) a čistící kartáček 2v1 se třemi kartáčky. Růžový: velmi citlivá pokožka, modrý: peelingový kartáček, bílý: kosmetická houbička. 2. Čistící kartáček Philips VisaPure Advanced, 5 499 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám