Hlavní obsah

Nejpodivnější nemoci světa

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle aktuálních statistik trpí v ČR některým ze vzácných onemocnění zhruba 20 000 pacientů. Přičemž více než polovina těchto nemocí jedince ohrožuje bezprostředně na životě nebo způsobuje jeho invaliditu. Bohužel ani moderní medicína si s většinou z nich nedokáže zcela poradit. Podíváme se s vámi na pět nejpodivnějších z nich.

Foto: Profimedia.cz

Sedmiletá Ashanti Smithová z Británie trpí progérií.

Článek

Progerie

Příběh jako z hrůzostrašného filmu. Roztomilou dětskou tvář začínají brázdit vrásky. Zanedlouho se dostaví i stařecké nemoci a smrt. Nemoc označovaná jako progerie je způsobena předčasným a urychleným rozvojem stařeckého vzhledu a nemocí. Dítě má proto stařecký výraz a umírá v mladém věku. Na světě bylo zaznamenáno asi 200  případů této nemoci.

Známé jsou dva druhy progerie:

  • Hutchinsonův-Gilfordův syndrom - tzv. pravá progerie. Jde o velmi vzácné onemocnění, u něhož se stařecký fenotyp začíná rozvíjet do dvou let věku s mediánem dožití 13 let. Nemocní mají typický vzhled: malý vzrůst, ptačí obličej s vystouplýma očima, atrofickou pokožku s vychudlým podkožím a tenké končetiny s nápadnými klouby.
  • Wernerův syndrom - Tzv. progerie dospělých, klinicky obdobné postižení s mírnějším průběhem.
Foto: Profimedia.cz

Pětiletá Lindsay Ratcliffová se svou nejlepší kamarádkou ze školky.

Foto: Profimedia.cz

Hayley Okinesovou lze považovat za první a doposud jediné dítě s Progerií, které se dožilo víc jak 13 let.

BEZ KOMENTÁŘE: Hayley Okinesová se navzdory progerii dožila zatím 14 let

Kamenná tvář

Nehybnost tváře má na svědomí Moebiův syndrom. Způsobuje naprostou odpoutanost lidské tváře od emocí. Lidé postižení tímto syndromem se nemohou smát, mračit a hýbat očima ze strany na stranu. Nekontrolují ani mrkání a mnohdy spí s otevřenýma očima. Příčinou smutné nemoci, která neumožňuje pohyb obličejových svalů, jsou nerozvinuté nervy ve tváři.

Dnes již existuje možnost podstoupit operaci, pomocí níž lze tento stav upravit.

Foto: Profimedia.cz

Malý Cody James se nikdy neusmál, ani nikdy neplakal.

Foto: Profimedia.cz

Pětiletá Ines Amdouni se také nikdy neusmála.

Foto: Profimedia.cz

Elisa Relyea ve svých 42 letech prodělala plastickou operaci, která ji umožnila alespoň minimální mimiku.

Chladná pleť

Namodralá pleť jako vystřižená z hororů či sci-fi je důsledkem methemoglobinemie. Účinkem toxických látek dochází u lidí postižených touto nemocí k oxidaci hemoglobinu. Krev se překysličí a pleť dostane namodralý nádech. Může se objevit u prakticky jakéhokoliv člověka, je však častá a nebezpečná zejména pro kojence, které může i ohrozit na životě.

Foto: Profimedia.cz

Blue

Syndrom vlkodlaka

Zvířecí podoba je zase dílem hypertrichózy. Nemoc označovaná jako syndrom vlkodlaka způsobuje nadměrný růst ochlupení na těle, a to včetně obličeje.

BEZ KOMENTÁŘE: Syndrom vlkodlaka způsobuje nadměrný růst ochlupení na těle

První "vlčí muž" byl diagnostikován v roce 1556 a od té doby bylo na světě registrováno pouhých 40 případů.

Foto: Profimedia.cz

Pruthviraj Deelip Patil pár měsíců po narození

Foto: Profimedia.cz

Pruthviraj Deelip Patil v 11 letech

Foto: Profimedia.cz

Pruthviraj Deelip Patil v 11 letech bez speciální kosmetické úpravy.

Foto: Profimedia.cz

Danny Ramos Gomez se svou novou přítelkyní.

Kostnatění měkkých tkání (Fibrodysplasia Ossificans Progressiva)

Úděs vyvolá také onemocnění, při kterém se část lidského těla proměňuje v kost. Člověk, který trpí kostnatěním měkkých tkání, reaguje odlišně na vlastní zranění. Postižené místo tak nezačne obrůstat pojivovou tkání, ale tvrdou kostí. Tímto onemocněním trpí kolem 600 lidí na světě.

Foto: Profimedia.cz

Seanie Nammockové bylo v roce 2009 třináct a už od dětství bojuje s genetickou poruchou, která ji pomalu paralyzuje. Její svaly postupně tuhnou a z holčičky se tak stává nehybná socha.

Foto: Profimedia.cz

Na onemocnění mohou upozornit vybočené palce u miminek.

Foto: Profimedia.cz

Američanka Stacie Millerová je ve svých 36 letech v poslední fázi onemocnění.

Boje různých pacientů, jejich snahy o přežití a velké okamžiky jejich zápasu s různými nemocemi mohou diváci sledovat v pravidelném pořadu Městská nemocnice, který vysílá stanice Zone Reality každý všední den vždy od 12:15 a 18:05.

Reklama

Související témata:

Související články

Za šedivé vlasy může genetika i stres

Šedivé vlasy nemusí být jen projevem stáří. Objevit se mohou i u velmi mladého člověka. Hlavní roli u tvorby šedivých vlasů hraje genetická dispozice a také...

Výběr článků

Načítám