Hlavní obsah

Za šedivé vlasy může genetika i stres

Novinky, Andrea Zunová

Šedivé vlasy nemusí být jen projevem stáří. Objevit se mohou i u velmi mladého člověka. Hlavní roli u tvorby šedivých vlasů hraje genetická dispozice a také náš životní styl.

Dermatoložka vysvětluje, proč někteří lidé šedivějí dříve než ostatníVideo: Novinky

 
Článek

První šedé vlasy se objevují mezi dvacátým až třicátým rokem života. Většina lidí má pak kolem padesáti let již šedivou celou polovinu hlavy. Existují ale i výjimky, kdy zešedivět může i dítě pubertálního věku a naopak, sedmdesátiletý muž nemá ani jeden bílý vlas.

"Jsou rodiny, kde šedivění začíná už po 20. roku věku a jsou také rodiny, kde osoby šediví až po 70. a 80. roku věku," řekla k tomu Novinkám dermatoložka Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Vysvětlila, že velkou roli vedle genetické dispozice hraje psychická vyrovnanost a kondice. Pokud člověk zažívá dlouhodobý stres, nebo trpí závažným chronickým onemocněním, objeví se u něj šedivé vlasy dříve.

Na otázku, zda je tvorbu šedivých vlasů možné nějakým způsobem potlačit, lékařka řekla, že je to velmi obtížné. Vysvětlila, že šedivění vlasů způsobuje úbytek přirozeného pigmentu melaninu.

Lze zešedivět přes noc?

V literatuře a filmech se setkáváme s hrdiny, kteří díky prožité hrůze zešedivěli doslova za noc. Je to možné? Lékařka vysvětluje, že to tak jen vypadá. Naopak se stává, že vlasy, které jsou méně odolné, vypadají a zůstanou jen ty silnější – šedivé. A pak to právě vypadá, že člověk zešedivěl.

Pověst praví, že po požáru Prahy v roce 1541 zůstala dlouhá léta neopravena házenburská kaple. Sloužila zvoníkům jako komora. Jednou tam usnul opilý zvoník, kterého prý o půlnoci probudil přízrak a vyhnal ho z kostela pryč. Zvoník přes noc zešedivěl prožitou hrůzou.

Šedé vlasy můžeme snadno zakrýt

S faktem, že nám šedivějí vlasy, se můžeme buď smířit, nebo zvolit po poradě s kadeřníkem, či kadeřnicí vhodnou barvu, která šediny zakryje. K dispozici je nám už široké spektrum barev na vlasy. Kadeřníci ale doporučují příliš neexperimentovat s barevnými odstíny. Většinou dávají přednost o stupeň světlejší barvě, než jaká byla původních vlasů.

Věděli jste, že

- po zakrytí šedin toužily už ženy v antickém Římě a Egyptě? Používaly přírodní látky, z nichž nejznámější je asi Henna, používaná dodnes.

- první chemická barva na vlasy byla vynalezena po roce 1900. Syntetickou barvu na vlasy jako první vytvořil v roce 1907 zakladatel L'Oreal Eugen Schueller.

Hodně tmavé barvy totiž sluší jen do určitého věku. Zvýrazňují totiž nedostatky v obličeji a také přidávají léta.

Reklama

Související témata:

Související články

Správné mytí vlasů je malá alchymie

Vlasy si myje každý - pokud je má - a každý také k péči o ně přistupuje jinak. Někdo si je myje denně, jiný obden, další zas jednou za týden. Neexistuje...

Co všechno může škodit vlasům

Mladá dívka, která přišla k dermatologovi, byla nešťastná. Začaly jí řídnout vlasy. Rozbory ukázaly, že příčinou jejích potíží bylo radikální vegetariánství...

Vážnou nemoc prozradí vlasy, oči i kůže

Vlasy jsou vizitkou každého z nás, dotvářejí naši osobnost. Jejich barvou či střihem vyjadřujeme okolí naše postoje a pocity. Vlasy nám ale mohou v mnoha...

Výběr článků

Načítám