Hlavní obsah

Nejčastější virová či bakteriální onemocnění a jak na ně

Novinky, bok

Podzim a zima nepatří mezi období, která by všichni milovali. Ano, najde se řada lidí, kteří už se nemohou dočkat, jak se budou prohánět mezi spadaným listím nebo po zasněženém vysokohorském svahu. Většinu ale ve spojení s touto dobou spíše napadnou nepříjemné virózy a onemocnění, která číhají na každém kroku.

Foto: Profimedia.cz

Podzimní a zimní období je bohaté na mnohá virová onemocnění.

Článek

Podzimní a zimní období je spojeno nejen s příjemnými zážitky či svátky, ale bohužel také s řadou nemocí, které nás každoročně ohrožují a kterým mnozí z nás neúspěšně vzdorují. Jaké to jsou a jak s nimi co nejlépe bojovat?

Nemoc z nachlazení

Nejen pro období podzimu jsou typická různá onemocnění horních cest dýchacích, která provází nepříjemný kašel nebo teplota. Venkovní teplota se snižuje a nárazovité přechody ze zimy do tepla jsou stále častější. Stačí někde trochu prochladnout, poté se zpotit, například v dopravním prostředku, a problém je tu.

„Pro lehká onemocnění horních cest dýchacích se běžně užívá termín „nemoc z nachlazení“. Je to pestrá směs onemocnění, kterou vyvolávají viry několika různých rodů,“ vysvětluje privátní praktická lékařka MUDr. Gabriela Navrátilová. „K charakteristickým projevům patří ucpaný nos, kýchání, škrábání v krku a kašel.“

Akutní virová laryngitida

Že vám výraz laryngitida nic neříká a nikdy jste takovou nemoc neměli? Možná ne, ale spíše ano, jen si to neuvědomujete. Pokud jste se někdy cítili oslabeni, bolelo vás v krku, chraptěli jste a dráždil vás suchý kašel, pak se s velkou jistotou jednalo právě o laryngitidu, nebo chcete-li zánět hrtanu, který postihuje hlasivky a jejich okolí.

Velmi nebezpečné je toto onemocnění především u malých dětí. V případě výskytu je důležité dodržovat naprostý klid, zvlhčovat vzduch a případně inhalovat, na krk je vhodné přikládat Priessnitzův obklad. Antibiotika se podávají jen výjimečně.

Pokud se příznaky laryngitidy vyskytují mimo klasické sezónní období, je lepší navštívit lékaře.

Angína

Angína se nevyhýbá dětem ani dospělým, může být virového či bakteriálního původu. Mezi hlavní příznaky patří bolesti v krku často spojené s problematickým polykáním, chrapotem, kašlem, bolestí hlavy, zimnicí či horečkou. Některé lidi může postihovat i dávení či zvracení.

Při včas zahájené léčbě nebývají problémy, pomáhají analgetika a antibiotika. Při pozdním léčení či přechození angíny se mohou vyskytnout vážné zdravotní komplikace.

Chřipka 

Jedná se o virové onemocnění způsobené virem RNA. Je jednou z nejrozšířenějších sezónních nemocí. V životě ji měl snad každý. Projevuje se zánětem dýchacího ústrojí, bolestmi hlavy a kloubů a je vysoce nakažlivá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám