Hlavní obsah

Nejčastější mýty o opalování

Novinky, ema

Slyšeli jste o opalování, potažmo o opalovacích olejích a krémech spoustu mýtů, a nevíte si rady, co je pravda a co je naopak příliš přitažené za vlasy?

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejnesmyslnější mýty patří například i to, že slunce přes mraky neopaluje nebo že vhodným přípravkem na opalování je olivový olej.

Článek

Zpráva, kterou nemůžeme ignorovat, zní: Opalovací krém chrání před rakovinou kůže. To je fakt podložený mnoha studiemi.

Nedávný průzkum provedený Královskou farmaceutickou společností odhalil, že čtvrtina dotázaných nevěděla, co znamená zkratka SPF, nebo že o slunění a opalovacích prostředcích koluje spousta nesmyslných fám. Mýty se pro Daily Mail rozhodla vyvrátit lékařka Noor Almaaniová.

Kvůli opalovacímu krému se neopálím

Je to prastarý mýtus, který si lidé přivážejí z dovolených. Téměř každý totiž touží přijet co nejvíce opálený. Když se kůže opaluje, vlastně se poškozuje, pokud se navíc pokožka spálí, jedná se o vážný problém. A takovému případu se dá předejít pouze opalovacím přípravkem s minimálním faktorem SPF 30.

„Stále se budete opalovat, pouze to bude trvat delší dobu. Dalším plusem je, že budete chráněni před škodlivým UVA a UVB zářením,“ říká Seena Seka, odborník značky Calypso.

„Opalovací krém zcela zabraňuje, aby se UV záření dostalo až na pokožku, zároveň ale umožňuje, aby se kůže opálila.“

Čím dražší přípravek, tím lepší

Mnoho lidí se domnívá, že čím dražší krém si koupí, tím vyšší ochranu před sluncem jim poskytne. Jenomže odborníci se shodují, že jde o jeden z nejnesmyslnějších mýtů, které o opalování kolují.

Jejich tvrzení podporují i nedávné testy, ve kterých notoricky známé opalovací přípravky oproti těm levným z běžných obchodních řetězců naprosto pohořely. Seka přitom dodává, že nejlevnější testovaný produkt značky, kterou zastupuje, prošel na rozdíl od komerčních a drahých značek všemi testy. „Ukázalo se, že náš výrobek se ukázal být stejný, v některých případech lepší, než některé dražší krémy.“

Ve vodě/v autě se nemohu spálit

„UVA i UVB záření proniká i pod vodní hladinu. U vodě odolných a rezistentních krémů testy účinnosti prokázaly, že vydrží 40–80 minut pobytu ve vodě,” říká dermatoložka Jitka Chaloupecká z Laserového centra Anděl.

Každý pobyt na slunci, i když nedojde ke spálení, může v kůži způsobit změny, které do budoucna znamenají příznaky stárnutí kůže, či dokonce vznik kožního nádoru.

Nejlepší opalovací prostředek je olivový olej

Přednosta dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech v Praze Petr Arenberger upozorňuje, že olivový olej se hodí jako prevence proti spálení topinek na pánvi, ale rozhodně nemá ochranné faktory, které potřebujeme při pobytu na pláži. Také vyvrací další mýty, se kterými se v oblasti letního slunění setkává.

„Mnoho lidí se ptá, jak je možné, že mají rakovinu kůže, když se vždycky dobře opalovali. Bohužel na to existuje jen jedna odpověď – právě proto.”

Pokud také někdo tvrdí, že má málo vitamínu D, a proto se chodí opalovat do solária, rozhodně mu to nepomůže. „Trubice v soláriu vyzařují především UVA záření, ale k aktivaci vitamínu D je potřeba UVB záření,” vysvětluje.

Mraky chrání před škodlivými slunečními paprsky, nemusím se natírat

I pokud je obloha zatažená, je pokožka vystavena UV záření. To se totiž odráží od písku, vody, sněhu...

„Ať je zcela zataženo či mírná oblačnost, nezapomínejte svou pokožku namazat ochranným krémem,” doporučuje Chaloupecká.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

  • Nespalte se, pořiďte si v lékárně nebo v drogerii opalovací krém

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám