Hlavní obsah

Nedostatek spánku škodí víc, než tušíme

Právo, Petr Veselý

Problémy se spaním má celá třetina populace. Alespoň v určitém období svého života. Dobrý spánek je přitom klíčový pro regeneraci organismu i pro zdraví. Spousta lidí potíže řeší pomocí prášků a netuší přitom, že na ně často vznikají závislosti.

Foto: Profimedia.cz

Ženy trápí nespavost častěji než muže a větší je i jejich potřeba spánku a regenerace. Jsou totiž vnímavější, emocionálnější a starostlivější.

Článek

Co je nejčastější příčinou toho, že špatně spíme? „Dnešní hektická doba nabízí lidem hodně možností,“ říká neurolog Karel Šonka.

„Jak v práci, kterou si vyberou, tak ve volném čase. Lidé toho často chtějí zvládnout víc, než dokážou nebo než je rozumné. To přináší vypjaté situace, starosti a povinnosti. S nimi se ale vytrácí jednoduchost a pravidelnost života, které jsou pro spaní velice důležité.“

Lidé by podle něj měli brát v úvahu také to, že jim s věkem ubývají síly. Co zvládli ve třiceti, už v padesáti zvládat nemusí, a je to přirozené. Navíc kvalita spánku ve středním věku rozhoduje o tom, jak kvalitně budou žít ve stáří a do jaké míry se jim podaří oddálit nejrůznější nemoci, včetně obávaného Alzheimera.

Čím hrozí nespavost

Nedostatek spánku zvyšuje riziko řady nemocí: infarktu, mrtvice, cukrovky atd.

Snižuje imunitu. Po bezesné noci jsme na tom se schopností koncentrace a bdělosti podobně, jako kdybychom měli v krvi 0,8 promile alkoholu.

S léky opatrně

Častou chybou je, že si lidé nechávají předepisovat léky na spaní od různých lékařů. Ti pak nemají přehled, co pacient užívá a v jakém množství.

Pilulky mají smysl v akutních případech. Jejich užívání by však nemělo trvat déle než čtyři týdny. A pokud je nutné, aby je pacienti brali delší dobu, měli by to dělat po konzultaci s lékařem a pod jeho dohledem.

U žen častější

Ženy trápí nespavost častěji než muže a větší je i jejich potřeba spánku a regenerace. Jsou totiž vnímavější, emocionálnější a starostlivější. Věci také silněji prožívají.

Pomoci jim může relaxace, jóga, masáž, prostě cokoliv, co je dokáže uvolnit a zbavit napětí. Prášky jsou záchranná brzda, ne trvalé řešení.

Pozor na alkohol a cigarety

Častou chybou je, že si lidé před spaním dají sklenku alkoholu. Ten sice usnadňuje usínání, ale narušuje další fáze spánku, který je pak méně kvalitní, a někdy je také probudí.

Problémy se spaním mohou mít i kuřáci. Zvlášť když je po třech, čtyřech hodinách spánku přepadne absťák.

Co s bolestmi?

Pacienti, zejména ti starší, špatně usínají nebo spí kvůli bolestem. Typické jsou třeba bolesti kolen způsobené artrózou. Tady je potřeba, aby se lékař a pacient zaměřili na co nejefektivnější léčbu těchto bolestí jako prvotní příčiny nespavosti.

To samé platí i pro choroby, u kterých bývá nespavost jedním z průvodních jevů: nemoci plic, štítné žlázy, roztroušenou sklerózu, Parkinsonovu chorobu atd.

Nejlepší prášek na spaní? Slunce

Lidem, kteří bojují s nespavostí, může pomoci také to, když se v průběhu dne budou co nejvíc vystavovat přirozenému světlu, nejlépe tomu slunečnímu.

„Dostatečný kontrast mezi nocí a dnem zvětšuje uvolňování melatoninu, hormonu, který řídí spánek,“ říká profesor Šonka.

„Když je tento kontrast malý, může nás trápit nejen nespavost, ale také únava, mrzutost, špatné soustředění a další potíže v průběhu dne. Příčinou je to, že není dostatečně výrazný pravidelný cyklus střídání noci a dne.“

Tento problém je častý zejména v průmyslově rozvinutých zemích, kde trávíme hodně času v místnostech s umělým osvětlením. Co všechno nám šero může způsobit, ukazuje příklad Skandinávie. Lidé tam mají častěji potíže se spaním, ale i s depresemi či alkoholismem.

Záludné obrazovky

Výzkumy z poslední doby ukazují ještě na jeden zádrhel, který také souvisí se světlem.

Jde o modré světlo, které vyzařují obrazovky televizí, počítačů nebo i mobilů. Když se na ně díváme zblízka v noční době, snižují vylučování melatoninu, který potřebujeme ke spánku.

Pětkrát pro dobré spaní

  • Čtyři až šest hodin před usnutím nepijte nápoje obsahující kofein (to je i kola), nepijte večer alkohol a nekuřte před usnutím.
  • Večer vynechte těžká jídla, naposledy jezte tři až čtyři hodiny před usnutím.
  • Po večeři neřešte věci, které vás mohou rozrušit, snažte se spíš uvolnit.
  • Usínání a spánek zlepší lehká procházka po večeři, kdežto intenzivní sportování tři až čtyři hodiny před ulehnutím vás spolehlivě probudí.
  • Každý den choďte spát a vstávejte zhruba ve stejnou dobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Osm důvodů, proč bychom raději měli spát nazí

Spánek je v životě každého člověka důležitý. A to nejen jeho délka, výrazný vliv mají i další okolnosti - například v jakém prostředí a v čem spíte. Pokud si...

Kouření velmi významně snižuje dobu spánku

Nikotin je silným stimulantem, a i když je konzumován v podobě náhražky, velmi významně zhoršuje délku i kvalitu spánku. Potvrdil to i nejnovější výzkum...

Výběr článků

Načítám