Hlavní obsah

Nechejte si vyšetřit zdarma svá mateřská znaménka

Novinky, Dana Sokolová

Každým rokem roste počet lidí s rakovinou kůže. Jen v České republice stoupl za posledních třicet let počet nemocných čtyrnásobně. Přitom platí, že čím dříve lékaři nádor objeví a začnou s jeho léčbou, tím je větší pravděpodobnost, že se člověk zcela vyléčí. Proto je tak důležité sledovat svá znaménka a jednou ročně si je nechat vyšetřit u odborného lékaře.

Článek

V pondělí 11. května proběhne již devátý ročník Evropského dne melanomu, kdy si lidé budou moci nechat svá znaménka zdarma prohlédnout odborníky. 

"Rakovina kůže patří mezi nejzákeřnější onkologická onemocnění. Přestože v celém světě funguje velmi kvalitní osvěta, počet onemocněních stále neklesá," vysvětluje koordinátorka projektu profesorka Jana Hercogová.

Nádor kůže se nejvíc objevuje u lidí s kožním fototypem I. a II, kteří se velmi rádi opalují a to bez dostatečné ochrany kůže opalovacími přípravky s vysokými UV filtry.

"Zhoubný nádor kůže se může častěji objevit u mužů nad 50 let, u lidí po transplantaci a u těch, kteří se na slunci snadno spálí či kteří se často a dlouho sluní nebo navštěvují solária. Vyšší riziko je i u lidí, v jejichž rodině se rakovina kůže vyskytla," dodává Hercogová.  

Foto: Novinky

O melanom může jít, pokud znaménko z půl centimetru naroste na dvojnásobek své velikosti.

Včasné odhalení

Podle některých odborníků hrozí toto onemocnění častěji lidem, kteří mají na své kůži pigmentové névy. Přítomnost 50 - 90 mateřských znamének zvyšuje vznik maligního melanomu až 2krát. Některé z těchto pigmentových projevů skýtají ještě větší až desetinásobnou pravděpodobnost vzniku.

Podle Hercogové jsou ohroženi také pacienti po transplantaci, kterým je po zákroku uměle oslabována imunita, aby tělo štěp přijalo. Oslabené buňky jsou více ohroženy rakovinovým bujením.

Kromě důkladné prevence je velmi důležité včasné odhalení. Proto lidé z ohrožených skupin by měli jedenkrát ročně navštívit kožního lékaře a nechat si vyšetřit pigmentové změny digitálním dermatoskopem.

Foto: Novinky

Běžně má mateřské znaménko ohraničené okraje, jakmile dojde k nerovnostem či nepravidelnosti, může jít o melanom.

V předchozích osmi ročnících čeští lékaři vyšetřili na 33 000 osob. V Česku každoročně rakovinou kůže onemocní 1500 osob. Pro 300 z nich je onemocnění smrtelné.

Informace o tom, kde si lze nechat zdarma znaménka prohlédnout naleznete na stránkách www.melanoma.cz .

Foto: Novinky

Velmi podezřelé jsou výrazné změny, které se odehrají během několika měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Pozor na zrádné pihy a mateřská znaménka

Pihy lze jednoduše definovat jako malé hnědé flíčky, tvořené shluky pigmentu. Buňky, které tvoří kožní barvivo melanin, ho prostě tvoří víc než obvykle....

Výběr článků

Načítám