Hlavní obsah

Nealkoholické pivo svědčí srdci

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WIESBADEN

Pití nealkoholického piva může mít stejné blahodárné účinky jako pití jeho alkoholické podoby. Němečtí odborníci tvrdí, že chmelový mok bez alkoholu může ochraňovat lidské srdce a pomáhá předcházet onemocnění oběhové soustavy.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Předběžná studie prokázala, že nealkoholické pivo ovlivňuje dva biochemické procesy v lidském těle, které jsou spojeny s onemocněním srdce.

"Protože pití alkoholu má řadu vedlejších negativních účinků a je návykové, pití nealkoholických nápojů by mohlo v budoucnosti přinášet stejné blahodárné působení bez vedlejších účinků," prohlásil vedoucí výzkumu doktor Steffen Bassus z německého Wiesbadenu.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Pijete nealkoholické pivo?

V minulosti se mnohé studie zabývaly výzkumem účinků umírněné konzumace alkoholu na zdraví člověka. A prokázaly, že trocha alkoholu denně může srdce a cévy opravdu ochránit, ale při konzumaci vyššího množství alkoholu naopak pozitivní účinky vystřídají negativní.  

Tlumí tvorbu trombinu

Vědci míní, že klíč k blahodárnému působení je skryt nejen v alkoholu, ale také v dalších látkách, a proto má smysl zkoumat nealkoholické varianty piva.

Nealkoholické pivo totiž dokáže tlumit tvorbu trombinu, který hraje klíčovou roli při vzniku krevních sraženin, jež mohou způsobit ucpání cév.

Alkoholické pivo a čistý líh naopak vznik těchto sraženin podporují. Na druhou stranu je někdy omezování tvorby trombinu nebezpečné, protože tato látka pomáhá zastavit krvácení při poranění.

Další studie však musí rovněž sledovat, zda je pro zdraví člověka příznivé také dlouhodobé pití nealkoholického piva, protože pilotní studie prokázala pouze krátkodobé účinky.

Anketa

Pijete nealkoholické pivo?
Ano, pravidelně
43,4 %
Jen občas
38,9 %
Ne, vůbec
17,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 864 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Němci vyvinuli pivo proti stárnutí

Německé pivovary Klosterbrauerei vyvinuly nový typ piva, které má přispívat k udržení mladistvého vzhledu věrného pijáka. Dosud však není jasné, zda se zlatavý...

Pití piva prý způsobuje rakovinu

Pozor na pití piva, zvyšuje riziko rakoviny, tvrdí autoři několika lékařských výzkumů z poslední doby. Jejich oponenti z vědeckých i lékařských kruhů naopak...

Výběr článků

Načítám