Hlavní obsah

Nakazit chřipkou se můžete i při sexu

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřipková epidemie je v plném proudu. Pokud si myslíte, že vás od nákazy zachrání teplý kabát a vyhýbání se místům, kde proudí davy lidí, tak jste na omylu. Riziko nákazy totiž hrozí blíže, než si vůbec myslíte. Za zavřenými dveřmi ložnice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Riziko přenesení chřipkového viru prostřednictvím sexu, pokud je jeden z partnerů již nakažený, je velmi reálné. „Za prvé musíme zvážit, jak se chřipkový virus vlastně přenáší. Chřipka se šíří prostřednictvím respiračních kapiček," vysvětluje Jason Brahmbhatt, odborník na urologii a sexuální zdraví pro server Health.

„Kapičky se pak mohou šířit kýcháním, kašláním, dýcháním, potřásáním rukou a líbáním. Tyto části nesoucí virus pak mohou přežívat až 24 hodin na lince v kuchyni, 160 až 120 minut v peřinách a 15 až 30 minut na dlaních,” dodává Brahmbhatt. Z toho pramení, že při intimních chvílích je téměř jisté, že dojde k nakažení, a to zejména právě kvůli líbání.

„Obecným pravidlem, abychom se nemohli nakazit, je zůstat vzdálení od nemocného alespoň dva metry,” říká Kate Whiteová, lékařka a odborná asistentka na Bostonské univerzitě v americkém státě Massachusetts.

Symptomy nehrají roli

Celou věc navíc komplikuje fakt, že člověk může být nakažlivý již týden předtím, než se projeví první příznaky onemocnění. Partner se tak rovněž nakazí, aniž by tušil, že je ten druhý nemocný.

Podobné je to i v opačném případě, když si jeden z páru myslí, že je již vyléčený. Nemocná osoba je totiž nakažlivá až sedm dní poté, co odezní symptomy chřipky.

Whiteová navíc uvádí, že neexistuje způsob, jak být blízko sebe, aniž by hrozil přenos z obličeje nakaženého. „Pokud si chcete být jisti, že nedojde k nákaze, je dobrý nápad spát v samostatné posteli, dál od infikovaného partnera.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám