Hlavní obsah

Nadužívání léků proti bolesti může nevratně poškodit ledviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jestli něco lidé u nás přehánějí, pak samoléčbu pomocí analgetik neboli léků na bolest. Je zcela běžné, že ženy mají léky na bolest ve svých kabelkách stejně jako to, že si lidé vezmou rovnou dvojí dávku léku, ačkoliv to lékaři rozhodně nedoporučují. Odborníci na léčbu ledvin však varují. Nadměrné užívání těchto léků, může nevratně poškodit ledviny.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrné užívání analgetik může nevratně poškodit ledviny.

Článek

Nemocemi ledvin jsou ohroženi nejvíc diabetici a lidé s vysokým krevním tlakem. "Rizikovým faktorem je ve středním a vyšším věku i kouření či nadměrné užívání analgetik," upozorňuje Vladko Horčička z olomoucké fakultní nemocnice.

Hodně komplikací si mohou lidé způsobit také tehdy, když podcení prohlídky po nemoci. Po infekcích praktičtí lékaři zvou pacienty na kontroly, kdy nechají v laboratoři rozebrat vzorek moči. Díky tomu dokáží včas odhalit případné další onemocnění.

Podle lékařů ledvinám neškodí střídmé pití alkoholu. Naopak nedostatečné oblékání ano. "Je třeba dbát na prevenci infekčních onemocnění ledvin, zejména zjara u mladých žen," dodal Horčička.

Špatně fungující ledviny znova nastartovat nelze. Lékaři však umí postup nemoci zpomalit. Nástup na dialýzu tak mohou oddálit o mnoho let. I když už se umělému čištění krve nelze vyhnout, je podle lékařů co nejvčasnější záchyt nemoci důležitý. Člověk pak má čas se situací se srovnat, zorientovat se v metodách léčby a vybrat si z nich.

Dialýza jako dočasné řešení

Pro lidi s nefunkčními ledvinami je šancí transplantace. Než se na ni dostanou, dochází třikrát týdně na čtyři až pět hodin do nemocnice na hemodialýzu. Organismus mohou škodlivin zbavovat i doma při peritoneální (břišní) dialýze. Do nemocnice chodí jednou za měsíc a mají větší časovou volnost, mohou i chodit do práce. Mají katetr v břiše, jímž si mění čisticí roztok. Člověk s ním nemůže chodit plavat s výjimkou moře. Čištění od škodlivin je však neustálé, čímž se víc blíží fungování zdravých ledvin.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý desátý Čech má poškozené ledviny

Lékaři přišli s velmi znepokojující zprávou: desetina české populace má nějakou formu poškození ledvin. Většinou je to důsledek cukrovky a vysokého krevního...

Nemoc motýlích křídel – nekončící bolest

Motýlí křídla v lidech vyvolávají pocit jemnosti a lehkosti. Jen málokdo by si je proto spojoval s nemocí, která přináší nikdy nekončící bolest. Přesto se pro...

Výběr článků

Načítám