Hlavní obsah

Nadměrné vysedávání u televize může způsobovat spánkovou poruchu

Sledování televize může být zajímavou činností, pokud trávíte čas doma a nemáte nic jiného na práci. Jenže ani s ním by se to nemělo přehánět. Vědci totiž našli spojitost mezi častým sezením u televize a zvýšeným výskytem tzv. obstrukční spánkové apnoe (OSA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obstrukční spánková apnoe (OSA) je porucha dýchání ve spánku, která postihuje v rozvíjející se civilizaci stále více lidí. Když se během spánku příliš uvolní svaly v zadní části krku, které podporují tzv. měkké tkáně, jako jsou měkké patro, čípek, mandle nebo jazyk, dojde ke zúžení těchto tkání, někdy i k jejich celkovému uzavření. Člověk tedy hůře dýchá a může se u něj zvyšovat i riziko chrápání.

Kvůli tomu se i zvyšuje tlak v dýchacích cestách, což u člověka navodí tzv. mikroprobuzení, při kterém se dech znovu obnoví. Porucha tak narušuje nejen přívod kyslíku, ale i spánkovou pohodu člověka.

Chrápání partnera nenarušuje jen váš spánek, ohrožuje také vaše srdce

Zdraví

Pokud se neléčí, může OSA zvýšit riziko výskytu rakoviny, glaukomu, infarktu, ale i vysokého krevního tlaku, mrtvice či cukrovky 2. typu. Odborníci odhadují, že celosvětově je mírnou až těžkou formou obstrukční spánkové apnoe postižena až miliarda lidí ve věkovém rozmezí 30 až 69 let.

Dlouhodobé sezení a OSA

Právě spojitost mezi touto poruchou a nadměrným vysedáváním u televize objevili vědci z Harvard Medical School v rámci studie mezi 138 000 zdravými lidmi. U 8733 z nich se po 10 až 18 letech od studie rozvinula spánková porucha.

Podle zjištění, pokud lidé vysedávají u televize více než čtyři hodiny denně, zvyšuje se u nich riziko výskytu apnoe a následného chrápání až o 78 procent.

„Našli jsme jasný vztah mezi úrovní fyzické aktivity, sedavým stylem života a rizikem vzniku spánkové apnoe,“ potvrzuje pro server Daily Mail jeden z autorů studie, epidemiolog Tianyi Huang z Harvard Medical School.

Foto: Profimedia.cz

Speciální ústní aparát pomáhá zlepšovat dýchání během spánku.

„U lidí, kteří dodržovali aktuální doporučené normy pohybu, tedy měli alespoň 150 minut mírné aktivity týdně, a trávili méně než čtyři hodiny denně sledováním televize, bylo zjištěno mnohem nižší riziko výskytu OSA,“ doplňuje Huang.

Jak dodal, vysedávání u televize je mnohem „nebezpečnější” než sezení v práci (poměr rizika výskytu OSA 78 % oproti 49 %), protože u sledování televize má člověk tendenci konzumovat navíc nezdravé nápoje a potraviny, které přispívají k nárůstu hmotnosti. A ta je významným rizikovým faktorem rozvoje obstrukční spánkové apnoe.

Obstrukční spánková apnoe
Nastává, když se stěny krku během spánku příliš uvolňují a zužují, čím blokují dýchací cesty. V rámci toho dochází k přerušení normálního dýchání, což zahrnuje příznaky jako hlasité chrápání, hlučné a namáhavé dýchání a opakované lapání po dechu.
Mezi rizikové faktory pro vznik OSA patří: nadváha, více ohroženi bývají muži, věk 40 let a více, objemný krk, nadměrné pití alkoholu, menopauza (hormonální změny způsobují uvolnění svalů na krku).
Základní léčba zahrnuje změnu životního stylu – především hubnutí a omezení alkoholu.
Pomoci mohou i některé nosní přístroje či masky, které udržují správný tlak v dýchacích cestách a neustále do nich dodávají potřebný vzduch. Případně ústní aparát, který tlačí čelist a jazyk dopředu a zvětšuje tak prostor v zadní části krku.
Zdroj NHS

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám