Hlavní obsah

Nadměrné solení podporuje vznik onemocnění srdce a cév

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doporučená denní dávka soli činí pro dospělého pouhých 5 g, u dětí se jedná ještě o menší množství. V České republice se ale průměrná spotřeba soli pohybuje mezi 14-15 g na osobu na den. Přitom právě sůl je odborníky vnímána jako hlavní důvod, jenž významně ovlivňuje vysoký krevní tlak a následně další choroby srdce a cév. Ne náhodou až 50 % dospělé populace trpí tímto onemocněním.

Foto: Profimedia.cz

Zvýšený příjem soli také vyvolává pocit žízně.

Článek

„Odhaduje se, že snížením denního příjmu soli na zhruba polovinu by v Česku došlo k omezení výskytu cévních mozkových příhod o čtvrtinu a výskytu kardiovaskulárních onemocnění o 17 %. Proto je v této oblasti velice důležitá prevence a osvěta,“ upozorňuje ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát.

Přitom s osvětou je nutné začít již v dětském věku, jelikož počátky hypertenze se vážou právě k tomuto období. Je to dáno i tím, že děti přijímají výrazně víc soli, než stanovují normy.

„Až 80 % kojenců dostává ve 2. polovině prvního roku života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí a u starších dětí se to týká prakticky všech,“ říká prof. Jan Janda z České pediatrické společnosti.

Zvýšený příjem soli přitom vyvolává pocit žízně a při dnešní oblibě celé škály slazených nápojů vede jejich konzumace ke zvýšené kalorické dodávce a tím k nadváze až obezitě. Obezita rovněž představuje nezávislý a vysoce rizikový faktor pro hypertenzi.

I proto Světová zdravotnická organizace WHO usiluje o to, aby na etiketách potravinářských výrobků bylo uvedeno i množství obsažené soli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám