Hlavní obsah

Na vzniku infarktu se nejvíce podílejí tuky a cigarety

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Prakticky všechna rizika, která vedou k infarktu, lze předvídat a přitom je lhostejné, zda člověk žije v bohaté nebo chudé zemi. Tím nejhorším, co se nejvíce podepisuje na vzniku infarktu, je hladina tuků v krvi a dále kouření. K tomuto závěru dospěla globální studie, která byla zveřejněna v Mnichově na právě probíhajícím setkání Evropské kardiologické společnosti.

Foto: Olga Jakubčová

Helena Vondráčková přebírá od Zdeňka Broučka ze Supraphonu Platinovou desku.

Článek

"Tuky jsou skutečně to nejhorší. A kouření věc ještě podtrhuje. Je zajímavé, že tyto dva hlavní rizikové faktory jsou mnohem horší u lidí do 50 let než nad 50 let," řekl v pondělí přímo z dějiště setkání profesor Petr Niederle, primář kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Dodal, že přitom nejde jen o cholesterol, ale o mnohem širší oblast, o tzv. nízkočásticové tuky v krvi. Ty získáváme z potravy a navíc si je tělo tvoří samo.

Vyvážená strava a pohyb riziko snižuje

Vědci sledovali 29 tisíc lidí z 52 zemí. Zjistili, že za dvě třetiny všech infarktů odpovídají pouze dva faktory, a to právě tuky a kouření. Dalšími riziky jsou vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita, stres, nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny a nedostatek pohybu.

Zajímavé zjištění je, že pitím malého množství alkoholu se riziko může o něco snížit. Studie také tvrdí, že u kuřáků je riziko infarktu trojnásobně vyšší než u nekuřáků.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Kouříte a jíte zároveň tučnou stravu?

Odborníci dále tvrdí, že nekuřáci, kteří jedí pravidelně ovoce a zeleninu, třikrát týdně cvičí a pijí malé množství alkoholických nápojů, snižují riziko srdečního selhání o 80 procent.

Anketa

Kouříte a jíte zároveň tučnou stravu?
Ano
22,4 %
Nekouřím, ale jím tučnou stravu
24,5 %
Kouřím, ale zdravě se stravuji
20,9 %
Ne
32,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 674 čtenářů.

Reklama

Související články

Ne všechny tuky jsou nezdravé

Lidé s nemocným srdcem nebo oběhovým systémem se v poslední době mohou stále častěji dočíst o tom, že tuky snižují riziko infarktu i mrtvice. Přitom léta...

Zdravé tuky snižují cholesterol

O pozoruhodných 19 procent snížili hladinu špatného cholesterolu tři špičkoví sportovci z České republiky za pouhé tři týdny. A sice poté, co si začali mazat...

Výběr článků

Načítám