Hlavní obsah

Na rakovinu prsu platí jen důsledná vyšetření

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se ročně vyskytne přes 5 500 nových onemocnění rakoviny prsu. Třetina z nich připadá na ženy mladší 50 let. Riziko představuje rakovina prsu hlavně pro ženy, které mají tuto nemoc v rodině. Proto je nutné nepodceňovat samovyšetření, ani kontroly na mamografu. Zdravotní pojišťovny ho však platí až od 45 let. A to i přesto, že jsou dvě procenta pacientek s rakovinou prsu mladší 35 let.

Článek

Nádory jsou u žen mladších 35 let agresivnější a navíc ženy většinou přicházejí s již rozvinutým onemocněním. V Česku pro ně není plošný screening. I proto je na mladé ženy zaměřen Projekt 35, který se vedle komplexní léčebné péče zaměřuje také na podpůrnou léčbu včetně psychologické podpory a genetického testování.

"Časný záchyt nádoru prsu u mladých žen je základním předpokladem dlouhodobého léčebného výsledku. Vyšší zastoupení dědičně podmíněných nádorů předurčuje tuto věkovou skupinu pro genetické poradenství," vysvětluje přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Luboš Petruželka. Právě tato klinika se na realizaci projektu podílí.

Léčba způsobuje problémy

Mladé pacientky mohou mít i jiné problémy než ženy po menopauze, které jsou rakovinou prsu nejčastěji postiženy. Problémem pro ně může být předčasné vyřazení vaječníků po chemoterapii. Trápí je pak předčasná menopauza, která narušuje jejich sexuální funkce a způsobuje fyzické i psychické problémy, jakými trpí ženy starší při vyhasínání funkcí vaječníků, tj. horka, pocení a psychické potíže.

Mladé ženy se také obávají, že chemoterapie naruší jejich schopnost počít dítě. Pokud se podaří funkci vaječníků zachovat, není ale podle Petruželky problém, aby po úspěšné léčbě otěhotněly. Zachování plodnosti však nesmí vést k méně efektivní léčbě.

Prioritou léčby je v tomto věku také zachování tvaru ženského těla. Součástí léčebného týmu je proto i plastický chirurg. Radikální odnětí prsu je pro ženy přijatelným řešením  pokud vědí, že následná plastika jim vrátí jejich ženský vzhled.

Nepodceňovat samovyšetření se vyplatí

Gynekolog a šéf porodnického  úseku FN Motol Tomáš Binder apeluje na ženy po čtyřicítce, aby chodily na pravidelná mamografická vyšetření. Vysvětluje, že se ve dvouletém cyklu střídá vyšetření na mamografu a ultrazvuku. U žen, které mají rakovinu prsu v rodině, je podle Bindera nutné vyšetřit, "zda nejsou nositelkami špatného genu, kdy s velkou pravděpodobností rakovinou onemocní". Jich se pak týká trochu jiná prevence vysvětlil Binder s tím, že se preventivně odstraňuje žláza, na které by se nádor mohl vytvořit. Lékař ženám doporučuje, aby se samy pravidelně vyšetřovaly. "Žena zná svá prsa nejlíp," říká s tím, že pravidelné samovyšetřování umožní zachytit změny prsu a navštívit s nimi včas lékaře.

Nádory prsu mohou trápit i muže

Karcinom prsu je zhoubné nádorové onemocnění, které vzniká ve tkáni prsů. Nádory se mohou objevit i u mužů, i když je to velmi vzácné. Většina, tedy asi 90 % nádorů prsu, se objevuje v důsledku genetických změn, ke kterým dochází v buňkách prsních žláz v souvislosti se stárnutím organismu. V 5–10 % případů hraje roli dědičnost.

Pohledem můžeme zjistit změnu velikosti, nebo tvaru prsu, vtažení bradavky, otok, či zarudnutí kůže. Při samovyšetření pak pohmatem můžeme přijít na hrbolek, či bulku v prsu, u prsa, nebo v podpaží.

Vždy se nemusí jednat přímo o rakovinu prsu, ale vždy, pokud něco zjistíme, je nutné navštívit lékaře, který určí závažnost stavu a případně doporučí další vyšetření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám