Hlavní obsah

Na obzoru je nová éra úpravy poprsí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci pracují na samodorůstajících implantátech, které by mohly být řešením pro ženy, jež v důsledku onemocnění rakovinou přišly o jedno či obě ňadra. Speciální implantáty, které umožní dorůstání tkání, budou testovány na lidech v nejbližších dnech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Každý rok je na celém světě diagnostikována rakovina prsu 2 milionům žen, přičemž léčba často zahrnuje odstranění alespoň jednoho prsu. Po zdárném vyléčení mají ženy možnost rekonstrukce ňader pomocí silikonu.

Přesto se pro tento druh operace rozhodne jen menší část. Ve Velké Británii je to například jen 30 %.

Důvodem je strach z další operace, ale i negativní vlastnosti silikonů, mezi které patří například nutnost výměny po deseti letech nošení. Implantáty navíc dosahují pomaleji tělesné teploty než vlastní tkáň, což ženy pociťují zejména v chladném počasí. Je to jako mít ledový obklad přivázaný k hrudi, popisují ženy s implantáty. Pocit ledu na hrudi navíc může přetrvávat i dlouhé hodiny.

Vlastní prsa díky 3D tisku

Vědci se proto rozhodli najít nové řešení pro ženy, které podstoupily mastektomii a touží po co nejpřirozenější úpravě ňader do původního stavu. Výsledkem jsou 3D tištěné implantáty, které vypěstují novou prsní tkáň, než se beze stopy rozpadnou. První zkouška na lidech, konkrétně implantátu Mattisse společnosti Lattice Medical, má začít 11. července v Gruzii.

Další budou brzy následovat. „Očekáváme, že klinické zkoušky zahájíme za dva roky,“ říká Sophie Brac de la Perrièreová, generální ředitelka start-upu Healshape.

Vypěstování vlastní nové prsní tkáně lze dosáhnout několika způsoby. Společnost Healshape používá hydrogel k 3D tisku měkkého implantátu, který bude pomalu kolonizován vlastními tukovými buňkami člověka, jehož počáteční dávka je podávána injekcí, zatímco implantát během šesti až devíti měsíců zmizí.

Společnost CollPlant vyvíjí něco podobného pomocí speciálního kolagenového bioinkoustu extrahovaného z tabákových listů, který geneticky upravila tak, aby produkoval lidský kolagen. „Myslím, že to změní názor mnoha pacientů,“ říká výkonný ředitel společnosti Yehiel Tal pro Guardian.

Lékaři oznámili posun v léčbě rakoviny prsu

Zdraví

Lattice Medical nabízí jiný přístup. Jejich implantát vypadá jako 3D vytištěná klec vyrobená z rozložitelného biopolymeru, ve které je uzavřena malá chlopeň uložená zespodu v oblasti prsou. Tato chlopeň pak roste, aby naplnila klec tukovou tkání, zatímco samotná klec je absorbována tělem - nakonec na jejím místě zůstane znovu narostlé prso.

„Celý implantát je plně rozložitelný. Po 18 měsících nezůstane v těle žádný produkt,” říká Julien Payen, generální ředitel start-upu Lattice Medical.

Martina Reimerová: Ženám po rakovině vrací ženskost

Styl

Implantáty tkáňového inženýrství však nejsou jedinou nedávnou inovací v oboru. Mnoho vědeckých skupin pracuje na zdokonalování rekonstrukční techniky pomocí injekcí vlastního tuku dané osoby, posíleného o další kmenové buňky, které pomáhají tkáni přežít.

Lékaři ale stále diskutují o bezpečnosti a o tom, jak prsa vydrží dlouhodobě. Na rozdíl od nových implantátů bude totiž pravděpodobně nutné zákrok provést několikrát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám