Hlavní obsah

Na migrénu se používá nový lék

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Migrénami u nás trpí neuvěřitelných osm set padesát tisíc až jeden milión lidí. Správně léčených je přitom pouze pět až deset procent. Tím spíš by pacienty, které trápí středně silné a silné migrény, mohl zajímat lék topiramát, nově užívaný k léčbě migrény.

Foto: Ondřej Krynek, Novinky

Spousta lidí nepovažuje migrénu za nemoc, ale za výmluvu, jak se vyhnout intimnímu styku.

Článek

"Postižení ho berou preventivně a každý den," říká neuroložka MUDr. Markéta Grünermelová z ambulance pro bolesti hlavy Neurologické kliniky v Thomayerově nemocnici v Praze. "V klinických studiích jim zmenšil počet migrén více než o polovinu. A u těch záchvatů, které přesto propukly, snížil nejméně o polovinu intenzitu jejich potíží, podobně jako jejich závažnost i délku." Je určený lidem, kteří mají

  • migrénu 3x měsíčně a častěji
  • záchvaty choroby delší než 48 hodin
  • akutní léky jim pomáhají málo, nebo nedostatečně anebo je začali kvůli svým potížím užívat v nepřijatelných dávkách.

Není to prý nemoc, je to pouze výmluva

Proč je procento správně léčených pacientů s migrénou tak nepochopitelně nízké? Těch důvodů je několik.

  • Spousta lidí nepovažuje migrénu za nemoc, považuje ji za výmluvu, jak se vyhnout intimnímu styku. Nebo také za potíže, které si postižený nasugeruje. Nejčastěji jde podle nich o hysterickou paničku nebo o hypochondra.
  • Na to, že migréna není nemoc, ale jenom obtíž, kterou je potřeba zvládnout, bohužel přistoupí i řada lékařů, ale hlavně spousta postižených. Ti tají své obtíže, které je deprimují a nejednou i paralyzují. Obvykle to dělají proto, aby nepřišli o práci. Někdy své trable před ostatními bagatelizují. Ale hlavně se léčí sami pomocí analgetik, což je diskutabilní, často neefektivní a v řadě případů to skončí neúnosnou závislostí na nich.
  • Není úplně jednoduché odlišit migrénu od jiných bolestí hlavy, které jsou s bolestmi páteře asi vůbec nejčastějšími chronickými obtížemi. Navíc se migréna projevuje u každého člověka trochu jinak a spouštějí ji jiné faktory. Tohle všechno zjistit a správně léčit vyžaduje čas, trpělivost a kázeň pacienta. Dost nemocných však bývá neukázněných a netrpělivých. Na druhou stranu mohou mít postižení pravdu v tom, že není snadné najít toho správného odborníka. V USA, kde milují statistiky, spočítali, že pacienti s migrénou vystřídají 5-8 lékařů, než se dopracují k tomu, že najdou specialistu, který jim pomůže a u kterého vydrží, protože je chápe a vyhovuje jim.

Specialisté z celého Česka

Skupina odborníků podporovaných výrobcem léku na akutní stavy při migréně GlaxoSmithKline zkusila tyto a další problémy řešit racionálně. Na internetových stránkách www.bolestihlavy.cz vysvětlují postiženým to nejdůležitější o této chorobě a její léčbě. Ale hlavně nabízejí postiženým možnost objednat se prostřednictvím této adresy u specialistů po celé republice.

Internetový systém dokonce dokáže potvrdit na mobil vaši objednávku u konkrétního lékaře na určitý den a hodinu. Navíc vám ji připomene den předem. Jeho výhodou není jen to, že své zdravotní potíže můžete řešit rychle a z domova. Ale především to, že zkrátí vaši cestu ke specialistům, kteří mají s léčbou této nemoci dost zkušeností.

Vztek i zoufalství

Na středně silné a hodně těžké migréně nebývá šílené jen to, že ji bagatelizují lidé, kteří ji nikdy nezažili, protože pak by zpívali zatraceně jinou písničku. Šílené na ní je i to, jak drsně dokáže zdeptat lidi, které trápí vydatně a pravidelně.

Ti nikdy nevědí, ve které situaci je v práci zaskočí jejich handicap. Nebo kterou z rodinných událostí zase pokazí tím, že si budou muset lehnout v tmavé a pokud možno tiché místnosti a být řadu hodin (někdy i dní) naprosto nepoužitelní. Kolikrát si musí prožít pocity zoufalství, provinění a bezmocného vzteku? Kolikrát je hluboce zraní reakce okolí i jejich blízkých? Po marných pokusech s nejrůznějšími léky a metodami podlehnou klamu: Není mi pomoci!

O chorobě

"Pro migrénu jsou typické bolesti jedné poloviny hlavy," říká MUDr. Markéta Grünermelová. "Ale není výjimkou ani bolest celé hlavy. Často jí předchází pocit napětí, únavy, podrážděnosti a chuti na sladké. Krátce před záchvatem se nejednou objevuje jiskření před očima, záblesky a další poruchy vidění. Vzácně pak jednostranné poruchy pohybu, poruchy řeči, závratě nebo brnění. Záchvat migrény doprovázejí nevolnost, případně i zvracení, přecitlivělost na světlo a hluk. Záchvat trvá 4 až 72 hodin."

Existují léky na zvládnutí akutního záchvatu (vedle analgetik především triptany), které se užívají, jakmile se obtíže objeví. Stejně jako existují preventivní léky (betablokátory, antiepileptika - valprolat, gabapentin, nyní nově i topiramát aj.), které se užívají denně. Mají eliminovat nebo aspoň zmenšit intenzitu i počet migrén. Některým pacientům pomáhají také preparáty s ginkgobilobou a hořčíkem. Součástí celkové léčby bývá zároveň úprava životosprávy, různé způsoby relaxace, rehabilitace, jóga, autogenní trénink, akupunktura atd.

Těm, kteří chtějí chorobě čelit efektivně, může pomoci také členství v Klubu Makovice. Sdružuje migreniky. Snaží se je vzdělávat, organizuje střetnutí s odborníky a podporuje vzájemná setkání, na kterých si postižení mohou sdělit své pocity i zkušenosti. Členství v něm je bezplatné, sekretariát sídlí na adrese: Na Maninách 14, 170 00 Praha 7.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobilní telefony mohou vyvolat migrénu

Vysílače pro přenos signálu mobilních telefonů nepředstavují žádné nebezpečí pro zdraví. Naproti tomu telefony samotné mohou být riskantní pro lidi, kteří mají...

Výběr článků

Načítám