Hlavní obsah

Na astma zabírá pobyt v lázních

Právo, Petr Veselý

Dětem i dospělým s astmatem zdaleka nemusí pomáhat jen špičkové léky, ale třeba také to, že jim na rehabilitaci odstraní blokády páteře a nerovnováhy různých svalových skupin. Zhoršují totiž dýchání, a tedy i stav nemocného. Když si astmatik navíc zvýší fyzickou kondici, mohou se jeho problémy výrazně zlepšit.

Foto: OZC Zlaté jablko
Článek

Potvrzuje to například výzkum, který na 56 teenagerech dělali lékaři v Lázních Jeseník. Prakticky u všech došlo ke zlepšení jejich stavu. U řady z nich dokonce k velmi výraznému.

Shodil a bere jen pilulky

Šestnáctiletý Lukáš byl otylý a vlasy si splétal do ne příliš udržovaných copánků. Ve tváři měl otrávený výraz. Vypadal jako přesně ten typ pubertálního výrostka, kterému dospělí mají chuť vlepit pár pohlavků hned u dveří. Vrstevníci si z nemotorného mladíka často dělali legraci.

Do lázní přijel s vážnými astmatickými problémy. Bral značné dávky léků a často užíval i sprej na rozšíření stažených průdušek. Když mu lékaři dělali při vstupní kontrole zátěžový test, odpovídala výkonnost jeho srdečně-cévního systému parametrům padesátiletého muže.

Během měsíčního pobytu v lázních mu:

  • fyzioterapeuti odstranili blokády krční páteře a žeber,
  • uvolnili stažené svaly a protáhli ty zkrácené,
  • v posilovně si pod dohledem rehabilitačního pracovníka posiloval ochablé skupiny svalů, což mu pomáhalo odstraňovat svalové nerovnováhy a zlepšovat koordinaci svalů,
  • chodil na každodenní procházky, i když ho to moc nebavilo, ale uznával, že zlepšují jeho kondici,
  • podobné efekty mělo i cvičení v klasickém bazénu a otužování ve venkovních bazéncích s ledovou vodou, ve kterých pacienti šlapali bosi.

Lukáš se postupně přestával hrbit a narovnal se. Shodil šest kilo a lépe se cítil. Zátěžový test ke konci pobytu potvrdil, že má konečně kondici odpovídající svému věku. Spirometrie ukázala, že se zlepšila kapacita jeho výdechu a při měření obvodu hrudníku dosahoval při nádechu až o 4 centimetrů většího obvodu než na začátku pobytu. Lepší stav mu umožnil výrazně omezit užívání léků na astma.

"Zajímavé bylo také to, jak se změnil psychicky," říká doc. MUDr. Dobroslava Jandová, CSc., ředitelka léčebného výzkumu v Lázních Jeseník. "Začal se chovat jistěji a méně se podceňoval. Z tváře mu zmizel otrávený výraz a byl najednou daleko vstřícnější, příjemnější. Navíc se tu zamiloval do jedné dívky a začal s ní chodit. Dokonce si kvůli tomu nechal ostříhat copánky, takže i lépe vypadal. Prostě změnil svůj postoj k sobě samému. Což neprospělo jenom jemu osobně, ale také stavu jeho astmatu."

Příliš jednostranná vášeň

Sedmnáctiletá Jitka vášnivě ráda hrála na violoncello. Zvládala to dokonce ve třech orchestrech. Ale že by právě tohle mohlo být příčinou toho, proč se jí tak dramaticky zhoršilo astma, to by ji opravdu nenapadlo. Přetěžovala totiž při hraní pravou půlku těla, aniž to kompenzovala cvičením. Svaly na této straně těla měla zkrácené, zatímco na druhé straně byly ochablé.

V Lázních Jeseník ji fyzioterapeuti zkrácené svaly protáhli a stažené uvolnili. Ty ochablé začala posilovat pomocí speciálního cvičení v posilovně. Dělala ho pod dohledem fyzioterapeuta. Cviky je totiž nutné dělat přesně, pokud mají splnit svůj účel. Jinak se její léčebný program podobal programu Lukáše a dalších stejně starých vrstevníků.

Po měsíci zjistila, že cítí tak dobře jako už dlouho ne. Přestala ji bolet záda a neporovnatelně lépe se jí dýchalo. I objektivní vyšetření ukázala, že se jí pronikavě zlepšily parametry výdechu a nádechu. Dýchala také klidněji a uvolněněji. Ale hlavně mohla snížit dávky léků na minimum. Sprej přestala používat vůbec.

Katastrofálně málo tekutin

Když přijel osmnáctiletý Radek do lázní, nebyl schopný udělat dřep, jak měl zkrácené svaly na nohou. Také kvůli tomu špatně chodil, jakoby po špičkách. Fyzioterapeutka, která mu dělala svalové vyšetření, zjišťovala, že je celý úplně zatuhlý. Příčinou jeho problému nebylo jen to, že nesportoval, ale hlavně to, že velmi málo pil. Lékaři zjistili, že vypil sotva litr tekutin denně, místo potřebných 2,5-3 litrů Jakmile začal pořádně pít kvalitní vodu, v tomto případě z místních priessnietzovských pramenů, začal se jeho stav rychle lepšit. Zvlášť, když zároveň plaval, cvičil, chodil s ostatními na túry za doprovodu fyzioterapeutky, hrál fotbal, prostě sportoval a otužoval se.

To vůbec není běžné, řadě astmatiků lékaři například zakazují tělocvik nebo jinou přílišnou námahu. Také on snížil na minimum dávky léků, podobně jako používání spreje.

Reklama

Související témata:

Související články

Lék proti astmatu u kuřáků nezabírá

Dnes již není překvapivá skutečnost, že ve věkové skupině osob od 16 do 44 let najdeme 32 procent kuřáků. Zajímavé zjištění přináší studie vědců z Glasgowské...

Vrcholový sport zřejmě vyvolává astma

Nadsazené krédo lenochů, kteří tvrdí, že sportování vede k trvalé invaliditě, by mohlo mít reálné jádro. Naznačují to alespoň výzkumy švýcarských vědců, kteří...

Výběr článků

Načítám