Hlavní obsah

Mykóza je nejčastějším důvodem návštěvy gynekologa

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé počasí a dovolené s sebou přináší pro některé ženy velmi nepříjemnou věc. Mykózy. Tři ze čtyř žen prodělají mykózu alespoň jedenkrát za život, téměř polovina z nich jí trpí opakovaně. Vaginální mykóza je nejčastějším onemocněním, kvůli kterému ženy navštěvují ordinaci gynekologa. A rizikovým faktorem v teplých dnech je pro ženy obvykle návštěva veřejného bazénu či koupaliště.

Foto: Petr Horník, Právo

Voda v bazénech nebo koupalištích může ženám způsobit nepříjemný problém.

Článek

Na otázku, proč se některým ženám vaginální mykózy neustále vracejí, neexistuje bohužel jednoznačná odpověď. Ví se však, že ženy s opakovanými mykózami mají zpravidla určité problémy s „lokální imunitou“ ve vaginální tkáni.

Příčin rozvoje chronické mykózy může být celá řada - cukrovka, některé nemoci štítné žlázy, vysoká hladina estrogenu, stres nebo dokonce psychické problémy. Možná je i rezistence některé z podskupin kvasinek rodu Candida, které mykózu způsobují, nebo kvasinková infekce střev. Někdy může být důvodem závažná porucha celkové imunity.

U žen s opakujícími se mykózami je velmi rizikové také užívání antibiotické léčby z jakékoliv indikace. V takovém případě se současně doporučuje rovnou zahájit léčbu mykózy volně prodejnými antimykotickými preparáty, nebo alespoň preparáty obsahujícími lactobacillus, který má schopnost „bránit“ dobré prostředí pochvy před ostatními mikroorganismy.

U dalšího již zmíněného rizikového faktoru  - bazénů a  koupališť - se mnoha ženám osvědčuje si před koupáním zavést tampon a ihned po vykoupání jej vyjmout, i když vůbec nemenstruují. Mají ověřeno, že tím snižují riziko infekce zřejmě díky minimalizaci průniku vody s mikroorganismy do pochvy.

Kvasinky držte na uzdě

U chronických mykóz se doporučují různá režimová opatření: omezení sladkých jídel a sladkostí vůbec, nosit jen čistě bavlněné prádlo, které lze vyvářet a žehlit, nenosit kalhotky tanga, nenosit těsné neprodyšné kalhoty (jeansy), nepoužívat parfémované vložky či toaletní papír, při intimní hygieně nepoužívat mýdlo, ale jen vodu či speciální intimní gely, nepřidávat do koupele pěnu, zkusit změnu pracího prášku, atd.

Doporučení je spousta, přesto je bohužel mnoho žen, které s mykózou bojují bez většího úspěchu celá léta.

Odborníci proto ženám s opakujícími se mykózami doporučují kombinaci antimykotické léčby s léky systémové enzymové terapie, které normalizují imunitu v celém těle. Enzymy v organismu působí komplexně: na zánět působí regulačně, tlumí nežádoucí účinky nadměrného zánětu a současně pomáhají podpořit takové imunitní mechanismy, které jsou potřebné k likvidaci infekcí nejrůznějšího původu.

Potvrzeno studií

Výhody enzymové terapie ověřila dvouletá studie provedené v Česku, které se zúčastnily vybrané pacientky sedmi ambulantních pracovišť. Potvrdila, že kombinovaná léčba výrazně snížila počet opakování zánětu. Projektu se zúčastnilo 62 žen. Každá z nich prodělala během jednoho roku minimálně čtyři mykózy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám