Hlavní obsah

Muži od padesáti let by v zájmu svého zdraví měli preventivně navštívit urologa

Právo, Václav Pergl

Lze předejít nádorům mužského pohlavního ústrojí? A co pro to může každý muž udělat? V rozhovoru pro Právo o tom hovoří profesor Marek Babjuk, přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol a 2. lékařské fakulty UK v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mezi nádory mužského pohlavního ústrojí hrají hlavní roli rakovina prostaty a rakovina varlat. Jde o častá onemocnění?

Ano. V průběhu života se s nimi může setkat kterýkoli muž, proto má smysl hovořit i o jejich prevenci a časném záchytu.

Proč?

Rakovina prostaty je dnes u nás nejčastěji diagnostikovaným nádorem u mužů. Postihuje většinou muže vyššího věku, není však úplnou vzácností i u jedinců mladších, někdy i pod 50 let.

V roce 2016 v Česku nově onemocnělo rakovinou prostaty přes 7000 mužů, z toho téměř tisíc mladších 60 let, a více než 1500 mužů na toto onemocnění zemřelo.

Může muž udělat něco pro to, aby se vyvaroval vzniku nebo alespoň následků onemocnění?

Příčinu vzniku rakoviny neznáme, částečně se zde zřejmě uplatňuje složení stravy, hlavně větší množství živočišných tuků, jistě to však není faktor jediný. Tzv. primární prevence, tedy předcházení samotnému vzniku nádoru, proto bohužel možná není. Velmi důležitá je ale tzv. sekundární prevence, tedy časný záchyt onemocnění ještě v době, kdy je vyléčitelné.

Tedy velká šance na další život?

Obecně lze říci, že onemocnění je vyléčitelné tehdy, když je zatím ohraničené na prostatu a nerozšířilo se do jiných orgánů - v tomto případě hovoříme o tzv. lokalizovaném nádoru.

Typické pro rakovinu prostaty je, že nádor v tuto chvíli ještě nevyvolává žádné příznaky a zachytit jej lze prakticky pouze na základě vyšší hodnoty krevního testu, tzv. PSA, což je prostatický specifický antigen.

A nádor mimo prostatu?

Nádor, který se již rozšířil mimo prostatu a vytvořil metastázy v lymfatických uzlinách nebo kostech, je možné léčit, ale už nikoliv úplně vyléčit.

To není povzbudivé. Co doporučujete?

Mužům, kteří dosáhnou věku 50 let a mají zájem se starat o své zdraví, doporučujeme, aby preventivně navštívili urologa. Ten je vyšetří a zváží odběr krve na stanovení PSA.

V případně jeho vyšší hodnoty a podezření na přítomnost nádoru obvykle doporučí provedení biopsie prostaty, tedy odebrání vzorku tkáně přímo z prostaty, která přítomnost nádoru potvrdí, nebo vyloučí.

A jak je to s rakovinou varlat?

Rakovina varlat není tak častá jako rakovina prostaty, jedná se o necelých 500 nových případů v ČR ročně. Důležité ale je, že postihuje nejčastěji mladší muže - maximum výskytu je zhruba mezi 20. a 40. rokem věku, čímž se odlišuje od většiny jiných nádorových onemocnění.

Co je rizikovým faktorem?

Rizikovým faktorem vzniku nádoru varlete je porucha sestupu varlat do šourku po narození. Rodiče chlapců, kterým nelze v prvních měsících života nahmatat varlata v šourku, by proto měli vždy vyhledat a konzultovat vše u dětského urologa.

Je nějaký typický rys nádorů varlat?

Typickým rysem nádorů varlat je jejich velmi rychlý růst. Během několika týdnů se mohou rozšířit z varlete do lymfatických uzlin v dutině břišní i do dalších orgánů.

Je proto velmi důležité, aby byl nádor zachycen a léčen co možná nejdříve. Výhodou je, že varle je dostupné vyšetření pohmatem, tzv. samovyšetření si navíc může provést kterýkoli muž.

Pro nádor je charakteristická jeho tvrdá konzistence - v jinak elastické tkáni varlete se najednou objeví kamenně tvrdé, nerovné ložisko. V případě, že si muž podobné ložisko ve varleti skutečně nahmatá, měl by ihned navštívit urologa.

Je možná léčba?

Nádory varlat velmi dobře reagují na léčbu a jsou vyléčitelné i v relativně pokročilém stadiu. Léčba pokročilých nádorů je však velmi agresivní s opakovaným podáváním cytostatik, časný záchyt však umožní použití léčby s menšími nežádoucími účinky.

Mužům, hlavně těm ve věku zhruba 20 až 40 let, proto doporučujeme, aby si sami varle vyšetřili vždy zhruba v intervalu tří až šesti měsíců. Při jakémkoli podezřelém nálezu by měli ihned vyhledat urologa.

Takže rakovina mužských pohlavních orgánů není úplně vzácná.

Máte pravdu. Moderní medicína ale dnes dosahuje mnohem lepších výsledků než dříve, podmínkou je však časný záchyt nádoru. Muži by proto měli ke svému zdraví přistupovat zodpovědně, neměli by podceňovat příznaky ani doporučené preventivní kontroly.

Můž se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Potíže s erekcí vyvolávají i léky

To, že muž začne mít problémy s erekcí, může způsobit celá řada věcí. Jednou z těch, která ho obvykle nenapadne, jsou léky. Respektive jejich vedlejší účinky.

Výběr článků

Načítám