Hlavní obsah

Multivitaminové tablety jsou zbytečně vyhozené peníze, tvrdí američtí vědci

Doplňky stravy, které každodenně polykají milióny lidí na celém světě v domnění, že dělají dobrou věc pro své zdraví, jsou podle vědců z Ameriky naprosto k ničemu. Ze Západu se téměř jednohlasně ozývá, že vitamíny a živiny z pestré stravy, kterou nahrazujeme tabletami, nic nenahradí.

Foto: Profimedia.cz

Multivitamíny prý žádné zázračné účinky na naše tělo nemají. Vše je prý pouhá fáma a lidé za ně své peníze utrácejí úplně zbytečně.

Článek

Lidé, kteří užívají dlouhodobě vitaminy a minerály v tabletách, jen zbytečně vyhazují peníze. Tvrdí to vědci z Harvardovy univerzity po analýze dvou velkých studií. Také udávají, že pestrou stravu a biologicky aktivní formy vitamínů nic nenahradí, vitamíny v tabletách nijak nezlepšují zdraví osob po vážných chorobách.

První z obou studií se zabývala vlivem užívání multivitamínových tablet na zdraví osob po srdečním infarktu. „Tablety neměly vůbec žádný vliv,“ tvrdí autoři této studie.

Druhý výzkum se zabýval vlivem užívání multivitamínových tablet na mozkové funkce u starších osob, a to po dobu dvanácti let. Výsledek byl opět stejný, tablety bohužel neměly žádný vliv na zlepšení zdraví či prevenci onemocnění a úmrtí.

Nefungují, ale neškodí

Farmaceutickým společnostem vyrábějícím vitamíny se samozřejmě závěry publikované v časopise Annals Of Internal Medicine líbit nebudou, nicméně vědci z Harvardu tam otevřeně hovoří o tom, že nákup vitamínů a minerálů v tabletách není ničím jiným než obyčejným vyhazováním peněz.

„Většina přípravků nefunguje jako prevence onemocnění či smrti, jejich užívání není důvodné a lidé by se mu měli spíše vyhýbat,“ tvrdí autoři amerických výzkumů.

„Zatímco užívání multivitamínů a minerálů nebylo škodlivé, nemělo žádný blahodárný vliv na zdraví osob s kardiovaskulárními chorobami,“ dodává mluvčí amerických Národních institutů zdraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám