Hlavní obsah

Mrtvice ohrožuje nekuřáky žijící v domácnosti s kuřákem

– WASHIGNTON

Manželství s kuřáky zvyšuje u nekuřáků riziko mrtvice. S tímto závěrem přišla americká studie, která upozorňuje na nebezpečné účinky pasivního kouření, uvedla agentura Reuters.

Článek

Manželství s kuřákem zvyšuje riziko mrtvice u lidí, kteří nikdy nekouřili, a to o 42 procent. Pro bývalé kuřáky, v manželském svazku se současným kuřákem, je riziko ještě o 30 procent vyšší. Tito lidé mají k mrtvici skoro stejně blízko jako samotní kuřáci, uvádí studie zveřejněná v časopise American Journal of Preventive Medicine.

Pasivní vdechování kouře také zvyšuje riziko rakoviny plic

"Konec kouření pomůže nejen vašemu vlastnímu zdraví, ale i zdraví vašich blízkých," říká vedoucí studie Maria Glymourová. Výzkum jí trval devět let a soustředil se na 16 225 lidí. Všichni byli starší 50 let a nikdy v životě neměli mrtvici.

Riziko mrtvice bylo podle Glymourové dosud sledováno spíš u kuřáků než u lidí vystavených pasivnímu kouření. Pasivní vdechování kouře také zvyšuje riziko rakovin plic a nosních dutin nebo zánětu dýchacího ústrojí, či srdečního onemocnění. Toto tvrzení potvrdila v roce 2006 zpráva americké lékařské komory.

Dětem přináší pasivní kouření řadu zdravotních problémů

Glymourová upozornila, že studie se zabývala kouřem z cigaret, nikoliv z dýmek nebo doutníků. Cílem výzkumu bylo sledovat zdravotní rizika manželských partnerů kuřáků, vědci se tak nezaměřovali například na vliv pasivního kouření na zdraví dětí.

"Víme, že dětem přináší pasivní kouření řadu zdravotních problémů. Mezi nimi i astma a potíže s dýchacím ústrojím," dodala Glymourová.

Reklama

Související články

Hudba pomáhá při rekonvalescenci po mrtvici

Každodenní poslech hudby přispívá k lepší rekonvalescenci po mrtvici. Podle finských vědců se pacienti, kteří utrpěli mozkovou příhodu a nyní poslouchají jednu...

Výběr článků

Načítám