Hlavní obsah

Mražený med, hit sociálních sítí, může pořádně podráždit žaludek

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Med je zdravý, ale jak už to tak bývá, i u něj sehrává velmi důležitou roli zkonzumované množství, což je právě velmi problematické u současného hitu na sociálních sítích - mraženého medu.

Foto: Profimedia.cz

Med v malém množství neškodí, nic se ale nemá přehánět.

Článek

Mražený med se stal letošním letním hitem na sociální síti TikTok. Videa pod hashtagem #FrozenHoney mají více než 826 milionů zhlédnutí. K vidění je dnes hned několik variant různých barev a dalších příměsí.

Podle americké dietoložky Kristin Kirkpatrickové se jedná nejen o kalorickou bombu, ale celkově nesmyslnou záležitost.

„Používat med v malém množství ke slazení není špatné, ale pokud to přeženete s množstvím, může způsobit průjem, křeče v žaludku, nadýmání a další zažívací problémy,” řekla pro NBC News Kirkpatricková.

Přírodní sladidla, kterými lze nahradit bílý cukr

Zdraví

Málokdo si uvědomuje, že asi jedna třetina populace má intoleranci na fruktózu tzv. malabsorpci fruktózy, což znamená, že buňky ve střevech neabsorbují fruktózu tak, jak by měly, což způsobuje gastrointestinální potíže.

Děje se tak často, když dojde k nadbytku fruktózy v poměru ke glukóze, která pomáhá ve střevě vstřebávat fruktózu tím, že společně prostupují přes střevní stěnu do krevního oběhu.

Pokud příjem fruktózy převyšuje množství glukózy, tělo není schopno efektivně fruktózu vstřebat a tato nevstřebaná fruktóza vyvolává přesun extracelulární tekutiny do tenkého střeva a tím i jeho rozpětí. Potraviny se stejným poměrem fruktózy ke glukóze tak problémy způsobovat nemusí.

Fruktóza zvyšuje pocit hladu

Zdraví

Existuje také malé riziko potravinového botulismu, otravy botulotoxinem, nazývaným také klobásový jed, který je produkovaný bakterií Clostridium botulinum a může se vyskytnout i na surové formě medu.

Dalším rizikem je i hrozba poškození zubů a kvůli lepkavé konzistenci i snadné vytáhnutí zubních výplní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám