Hlavní obsah

Mladou ženu paralyzovaly následky stresu na dlouhé tři měsíce

Novinky, lin

Stres je pro tělo velkým nepřítelem. Své o tom ví i pětatřicetiletá Američanka Courtney Runyonová, podle níž u ní právě extrémní stres rozvinul vzácné onemocnění, které ji paralyzovalo od krku dolů na dlouhé tři měsíce. Pomohla jí intenzivní rehabilitace a změna životního stylu.

Foto: Profimedia.cz

Courtney Runyonová

Článek

Hektický životní styl stál mladou Američanku téměř život. Alespoň ten plnohodnotný. Runyonová se dlouhodobě potýkala se stresem v práci i v osobním životě. Málo spala i jedla, neodpočívala a její tělo stálo na pokraji zhroucení.

Zpočátku symptomům nevěnovala příliš pozornosti. Začala ztrácet cit v konečcích prstů na rukou a později i na nohou. Své problémy ale opomíjela a paralýza se postupně šířila - až dospěla do fáze, kdy Runyonová mohla pohybovat jen hlavou a krkem.

Pětiletá dívka přestala po přisátí klíštěte chodit

Zdraví

„Postupně jsem si začínala uvědomovat, že s každým dnem mi jde hůře zvedat ruce,“ říká pro Mirror Runyonová, která se bála diagnózy s názvem ALS (Amyotrofická laterální skleróza), jejíž pacienti mají po stanovení diagnózy před sebou zpravidla jen pár let života.

Verdikt byl ale jiný. Výsledky ukázaly na vzácné onemocnění CIDP, které postihuje jednoho člověka ze sta tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Courtney Runyonová

Jedná se o vzácnou neurologickou poruchu, při které dochází k zánětu nervových kořenů a periferních nervů. Tento stav vede k postupné paralýze. Pacient má ale velkou šanci, že se brzy vrátí zpět do normálního života, když se včas začne s léčbou.

Naštěstí pro Runyonovou to byl i její případ. „Měla jsem úplně atrofované svaly. Byla jsem hubená a musela se vše učit znovu. Myslela jsem pozitivně. Věřila jsem v uzdravení,” říká Američanka a dodává, že svůj případ zveřejnila, aby zlepšila povědomí o této nemoci a pomohla tak lidem, kteří se potýkají se stejnými symptomy.

Stres zkrátka nelze podceňovat, ne nadarmo se o něm mluví jako o tichém zabijáku. „Pokud vás v životě něco nebo někdo stresuje, neuzdravíte se, pokud se těchto věcí či jedinců nezbavíte,” dodává.

Foto: Profimedia.cz

Za její stav mohl pracovní stres a nezdravý životní styl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám