Hlavní obsah

Mladého sportovce drží při životě umělé srdce, které nosí všude s sebou

Novinky, ema

Velkou zálibou Andrewa Jonese bylo běhání a posilování. Občas u toho ale nemohl popadnout dech, časem se přidaly i další problémy. Nevěnoval tomu příliš pozornost, pak ale přišlo selhání srdce. A diagnóza byla velmi krutá.

Foto: Profimedia.cz

Andrew Jones bojoval o život. Ten mu zachránilo umělé srdce.

Článek

V roce 2012 začala i malá fyzická aktivita dělat Andrewovi velké problémy. Nemohl stále častěji popadnout dech, zpočátku se tím ale příliš nezabýval. O dva roky později začal vykašlávat krev a dostal vysokou horečku.

Transplantace nebo smrt

V nemocnici mladému sportovci diagnostikovali kardiomyopatii, dědičné onemocnění srdečního svalu. Brzy jej nemoc paralyzovala úplně. Byl tak slabý, že nemohl vstát, chodit, ani se sám obléknout. O několik měsíců později mu bylo lékaři řečeno, že zemře, pokud nedostane nové srdce.

Foto: Profimedia.cz

Podle svých slov si během pobytu v nemocnici uvědomil, jak ošemetný a křehký může lidský život být. Myslel také na ostatní, kdo čekají na nové srdce, nebo lidi, kteří nemají přístup ke kvalitní a moderní lékařské péči.

Protože se nenašel vhodný dárce, byl vybaven srdcem umělým. Čerpadlo, které mu pumpuje krev do celého těla, nosí všude s sebou - v batůžku. V nemocnici strávil čtyři měsíce, poté byl propuštěn domů.

Návrat do života

I přesto, že málem zemřel, se několik měsíců po operaci šestadvacetiletý muž opět vrátil k tomu, co miluje nejvíce. Ke sportu.

„Momentálně, díky vymoženosti moderní lékařské techniky, jsem se opět mohl vrátit k trénování v posilovně. I když moje srdce nepracuje správně. Funguju skoro jako mé staré já, trénuji s vášní a intenzitou a dělám vše, co můžu, aniž by bylo ohroženo moje zdraví, anebo bezpečnost zařízení, které teď nutně potřebuji k životu,“ řekl mladý sportovec v rozhovoru pro Dailymail.

Foto: Profimedia.cz

Pracuje na půl úvazku a všem, kdo se ho zeptají, proč s sebou všude nosí batoh, svůj stav rád, beze studu vysvětlí.

Slzy vděčnosti

Uvedl také, že to, co si sám zažil, by nepřál ani nejhoršímu nepříteli. Trpěl prý depresemi, úzkostmi, ale i velkými fyzickými bolestmi.

Kvůli dušnosti mu dělalo problém například i vyjít schody. Musel také přestat pracovat, protože nebyl schopný stát déle jak 10 minut.

Foto: Profimedia.cz

Nyní je zpět ve formě. Šťastný, že žije a může sportovat.

„Vždycky jsem miloval cvičení a ten pocit, že je člověk zdravý a ve formě, nikdy jsem ale nevěnoval pozornost pocitu vděčnosti za to, že tohle všechno můžu dělat. Teď, když končím trénink, mám kolikrát slzy v očích. Proč? Protože jsem šťastný, že jsem naživu a cítím se úžasně.“

Kardiomyopatie

Kardiomyopatie je srdeční onemocnění, které postihuje srdeční sval a vede k poruchám funkce srdce. Nejedná se o jednu nemoc, ale o skupinu nemocí, které se liší jak příčinou, tak i samotnými projevy a léčebnými postupy.

Co mají ale tyto nemoci společné, jsou poruchy čerpací funkce srdce a arytmie, které mohou v krajních případech skončit i náhlou smrtí. V některých případech se proto přistupuje k implantaci umělého srdce, které má pacient do doby, než se najde vhodný dárce.

Mladý muž dokonce založil charitu s názvem Hearts at Large s cílem zvýšit povědomí o tom, jak moc důležitý je smysl darování orgánů. Jen na Instagramu se k němu pod uživatelským jménem @FitnessWithAJ připojilo téměř 18 000 příznivců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám