Hlavní obsah

Mikroskopické vyšetření krve pomáhá odhalit příčiny zdravotních potíží

Novinky, das

Možná se cítíte jen unavení nebo vás trápí nadváha, bolestivost kloubů, neustálé záněty močového měchýře či střevní obtíže. Nic z toho ale zcela nevyřešíte bez znalosti přesné příčiny problému. Pomoci může speciální vyšetření založené na mikroskopickém vyšetření kapky krve.

Foto: Profimedia.cz

Krev je přesným odrazem metabolismu.

Článek

Krev je přesným odrazem metabolismu. Z jediné kapky tak odborník dokáže určit pomocí speciálně upraveného mikroskopu, proč se jedinci nedaří zhubnout nebo jaké ho trápí neduhy. Také dokáže odhalit, zda člověka v budoucnu nečeká nějaké závažné onemocnění, jako je dna, tromboembolické komplikace, problémy s játry a jiné nepříjemné obtíže.

Tato metoda bývá označována také jako mikroskopie v zástinu či vyšetření krve v temném poli a slouží k posouzení aktuálního stavu vnitřního prostředí těla a toho, v jakém zdravotním stavu se organismus právě nachází.

Vyšetření tedy nenahrazuje klasickou biochemickou analýzu, ale je jejím ideálním doplňkem. Zatímco běžné biochemické vyšetření odhalí počty jednotlivých buněk v krvi, mikroskopické vyšetření tyto informace doplní o tvary jednotlivých buněk, jejich aktivitu apod. Tím se jedinec o svém zdravotním stavu dozví mnohem více.

Vyšetření je zážitek

Navíc si z tohoto vyšetření odnese i zážitek, jelikož před sebou na obrazovce uvidí svůj vlastní krevní obraz. Jednotlivé složky krve jsou rozeznatelné do nejmenších detailů. Na vlastní oči lze tedy vidět množství a různotvarost červených krvinek. Pokud jich krev obsahuje málo, znamená to chudokrevnost, shlukování červených krvinek je varujícím signálem mozkové či srdeční příhody, nadměrné množství bílých krvinek zas signalizuje zánět.

Nepřiměřené množství krystalků kyseliny močové znamená, že je pacient ohrožen dnou. Dále je možné z obrazu vypozorovat kvasinky, mikroorganismy, přítomnost cholesterolu, hormonální nerovnováhu i známky překyselení organismu. Lékař pacientovi „v přímém přenosu popisuje“, co jednotlivé komponenty znamenají, jestli se chovají tak, jak mají.

Ideálním stavem by bylo, kdyby tyto mikroskopy vlastnili praktičtí lékaři, jak je tomu v západní Evropě, jelikož by měli okamžité informace o stavu organismu. Ale tak tomu bohužel není. Vyšetření lze tedy zatím podstoupit na několika specializovaných pracovištích.

Jaké obtíže je schopné toto vyšetření rozlišit?

MUDr. Lenka Řehořková, pedagožka a členka týmu Vědecko-lékařské rady Světa zdraví sestavila nejčastější patologické jevy, které lze vyšetřením zjistit, a jaká jsou odborná doporučení.

Řetízkovatění červených krvinek – je známka překyselení organismu, které je častým důsledkem hektického životního stylu spojeného s nevhodnými stravovacími návyky a nevhodným složením stravy – především konzumace tzv. kyselinotvorných potravin s nedostatkem vitamínů a minerálů.

Doporučujeme: dostatečný pitný režim a konzumaci zásadotvorných a neutrálních potravin, jako jsou listová a kořenová zelenina, mléčně kvašená zelenina, mořské řasy, olejnatá semena, ovoce v malém množství...

Shlukování (agregace) červených krvinek – signalizuje zvýšené riziko náhlé srdeční a mozkové příhody.

Doporučujeme: konzumaci alkalizujících potravin a výrazné omezení živočišných tuků a bílkovin, pití kávy a kouření.

Nestejná velikost červených krvinek, tzv. anisocytóza – značí problém ve výživě, jako projev se může objevit například anémie.

Doporučujeme: konzumovat tzv. „zelené“ potraviny, tj. listovou zeleninu, mořské řasy...

Přítomnost urátových krystalků (kyselina močová) – projevuje se bolestivostí kloubů a může vyústit do dny.

Doporučujeme: výrazně omezit konzumaci tzv. purinů – vnitřnosti, mladé maso, rybí konzervy, dále alkoholu, černého čaje, solí, kofeinu...

Přítomnost plísní/kvasinek – můžou se dostat do kterékoliv části lidského organismu, kde následně způsobují zdravotní problémy typu vaginální mykózy, plísně v ústní dutině, různorodé druhy ekzémů a další.

Doporučujeme: konzumovat stravu bez obsahu jednoduchých cukrů, snížit množství mléčných produktů a vyhýbat se tučným jídlům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám