Hlavní obsah

Měsíc zdravé krve opět nabízí vyšetření krevního obrazu a krevní skupiny zdarma

V úterý 19. září se opět otevírají veřejnosti pražská hematologická pracoviště. Příchozí si v centrech mohou nechat zdarma zkontrolovat krevní obraz, orientačně zjistit krevní skupinu, získat informace o dárcovství kostní dřeně, nahlédnou do laboratoří a zjistí, jak vypadá kostní dřeň pod mikroskopem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Projekt Měsíc zdravé krve připomíná důležitost životodárné tekutiny – krve a spolu s ní i kostní dřeně – orgánu krvetvorby.

Pokud toužíte poznat, co vše se v kostní dřeni odehrává, za co jí vděčíme, s jakými onemocněními se může potýkat i jak mohou dárcovství a transplantace zachraňovat životy, pak máte jedinečnou šanci zúčastnit se hned několika akcí v pražských hematologických centrech.

Beseda „Půl století transplantací kostní dřeně u dětí“ ve FN Motol – 20. 9., 16.00–18.30, kinosál (V Úvalu 84, Praha 5)

Specialisté z Fakultní nemocnice v Motole se budou těšit na všechny příchozí, které provedou možnostmi dnešní hematologie a léčby vzácných krevních onemocnění, která jsou spojena s poruchou krvetvorby.

Představí tajemství kostní dřeně, kmenových buněk i život zachraňujících transplantací. Jak takové transplantace probíhají, co pro pacienty i lékaře znamenají a jaký je život s „novou“ kostní dření, která pomůže obnovit řádnou krvetvorbu. Příchozí budou mít možnost orientačně zjistit svou krevní skupinu a na místě vstoupit do registru dárců kostní dřeně (již od 15.00 hod.).

Věděli jste, že v lidském těle se nachází 2,5–4 kg kostní dřeně? Každý, kdo se o ni podělí, daruje kus sebe a šanci na život jinému.

Dny otevřených dveří v ÚHKT – úterý 19. 9. a čtvrtek 21. 9., vždy v čase mezi 13.00 a 16.00 (U Nemocnice 2094/1, Praha 2)

Prohlídky laboratoří, kde se věnují diagnostice krevních skupin, pracovišť, kde pracují krevní separátory, i ukázka kostní dřeně pod mikroskopem. To vše čeká na veřejnost v úterý 19. 9. a ve čtvrtek 21. 9. od 13.00 do 16.00 hodin v Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze (ÚHKT).

Po celou dobu budou také probíhat edukativní přednášky s tematikou kostní dřeně, veřejnost se dozví o onemocněních krvetvorby, která mohou vstoupit do života. Příchozí budou mít možnost zjistit orientačně svou krevní skupinu a nechat si vyšetřit krevní obraz, jehož výsledky jim vysvětlí přítomní hematologové.

V úterý 19. 9. bude rovněž možné na místě vstoupit do Českého registru dárců krvetvorných buněk.

Na obou místech bude k vidění také výstava vybraných fotografií Jaroslava Hory, fotografa a pacienta ÚHKT, který prodělal akutní leukémii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám