Hlavní obsah
Hnědé skvrnky na slupce meruněk nemusí signalizovat hnilobu. Pokud se po přejetí prstem nerozmáznou, jde o otlak z dopravy, tedy záležitost estetickou, nikoliv zdraví škodlivou jako u hniloby. Foto: Profimedia.cz

Meruňky nejen odbourávají tuky, ale i zpomalují stárnutí organismu

Meruňky obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že jim oprávněně patří označení ovoce zdraví. Oranžová barva signalizuje značné množství beta-karotenu, tedy antioxidantu velmi účinného například také v prevenci nádorových chorob. Už tři malé plody přinesou tělu přes polovinu doporučené denní dávky této rostlinné formy provitamínu A.

Hnědé skvrnky na slupce meruněk nemusí signalizovat hnilobu. Pokud se po přejetí prstem nerozmáznou, jde o otlak z dopravy, tedy záležitost estetickou, nikoliv zdraví škodlivou jako u hniloby. Foto: Profimedia.cz
Meruňky nejen odbourávají tuky, ale i zpomalují stárnutí organismu

Kromě zdraví prospěšných látek posilujících imunitu, peristaltiku střev a snižujících hladinu cholesterolu nabízejí meruňky i další, jež zpomalují stárnutí organismu. Mají například dobrý vliv na vlasy, nehty i pokožku, odbourávají tuky, jako velký zdroj kyseliny listové snižují riziko demence.

A přitom se ve 100 gramech skrývá jen 57 kalorií. Podle kulinářské magie oranžové peckovice povzbuzují také něžné city (recept na pyré lásky máme v redakci), v podobě meruňkovice pak i sexuální libido.

Zmíněné účinky ale nepřinášejí jen meruňky čerstvé. V sušených plodech jsou živiny v koncentrovanější formě, mají ovšem o něco víc kalorií. Proto byly zařazeny při některých vesmírných letech i do jídelníčku amerických kosmonautů.

Je to jako s vínem

Třebaže jsou u nás na trhu velké, na první pohled lákavé plody ze zahraničí, vyplatí se dát přednost domácí produkci meruněk. Mikroklima jižní Moravy jim svědčí a kvality tradiční odrůdy Velkopavlovická oceňují i zahraniční pěstitelé. Její plody s červeným líčkem jsou šťavnaté, sladké a pecka se lehce oddělí od dužniny.

„S našimi meruňkami je to jako s moravským vínem. Vyváženým poměrem cukrů i kyselinek, sladkou navinulostí a výrazným aroma jsou chuťově naprosto bezkonkurenční. Kromě toho má konzument jistotu, že v nich nejsou zbytky pesticidů,“ upřesňuje ještě Ivo Pokorný z Pomony Těšetice.

Ví, o čem mluví, v této ovocnářské společnosti totiž pěstují meruňky téměř v biokvalitě. Proto se také z jejich produkce připravuje i kojenecká výživa. „Každoročně procházejí naše meruňky velmi přísnými testy na rezidua všech užívaných pesticidů v nezávislé laboratoři EU v Itálii. Vždy jsme hluboko pod stanoveným limitem, a to jsou normy pro dětskou výživu desetkrát nižší než pro stravování dospělých,“ doplňuje ještě Ivo Pokorný.

V cukrařině přitahují kontrasty

„V cukrařině jsou meruňky oblíbené pro svoji variabilitu. Rozumějí si se sladkým, ale přitahují i naprosté kontrasty. S nakyslými ingrediencemi, jako jsou zakysaná smetana či tvaroh, vytvářejí překvapivě lahodné kombinace.

Tzv. těžší chutě, čokoládu, med a karamel, naopak odlehčí svou svěžestí,“ tvrdí cukrářka Věra Slezáková, vítězka mnoha prestižních mezinárodních gastrosoutěží. Jedním z důkazů je i její letní dezert z mascarpone a meruněk v medovém karamelu (recept v redakci).

Při práci s oranžovými plody doporučuje:
- Před vypeckováním meruňku lehce poválet v dlani, dužnina se tak snadněji oddělí od pecky.
- Aby šla dobře stáhnout slupka, musí se meruňky nejprve ponořit do vroucí vody (asi na 10 vteřin), rychle zchladit a teprve pak loupat. To platí i pro přípravu džemů s kousky čisté dužniny. Slupky se můžete zbavit také pasírováním přes síto, pak je ale nutné počítat s řidší hmotou.
- Meruňkový kompot lze ozvláštnit, když se při zavařování vloží do sklenice netradiční koření společně s citrusy, například hřebíček, badyán a plátek pomeranče, nebo máta s kolečky citrónu.

Foto: Profimedia.cz

Nechají-li se nazelenalé meruňky přes noc v pokojové teplotě v papírovém sáčku se dvěma jablky, do rána dozrají. Jablka uvolňují etylén, který tento proces urychluje. foto: Profimedia

Několik tipů na využití meruněk ve slané kuchyni od Martina Slezáka, šéfkuchaře restaurantu Rybí trh v pražském Ungeltu

Meruňky si nejlépe rozumějí se studenou kuchyní, a to hlavně se sýry s bílou či modrou plísní vyšlehanými do sýrových pěn. Se sýry se dobře snášejí také sušené meruňky marinované v alkoholu nebo rozvařené a okořeněné badyánem, tymiánem či rozmarýnem.

Excelentní jsou v kombinaci s lahůdkovými droby, brzlíkem a kachními játry. V tomto případě se používají obvykle meruňky dušené, ale i karamelizované v cukru a lehce podušené.

Lze je rovněž ogrilovat na snítce rozmarýnu a podávat třeba s ananasem jako přílohu ke kuřecím steakům. Pečené plody zase pikantně doplní králíka na cibuli i bůček s medovou krustou. Na to vše se dají meruňky použít, jen se člověk nesmí bát zkoušet kromě tradičního i nové pojetí.

Tipy na slané a sladké meruňkové dobrůtky

foto: Právo/František Petrák

Kachna pečená na meruňkách (4 porce)

Suroviny: 2 kachny, olej, 500 g celých meruněk, máslo, 100 g šalotky, rozmarýn, tymián, 500 g brambor, 100 g smetany, sůl

Postup: Kachnu rozporcujeme na stehna a prsa. Stehna osolíme a zprudka opečeme na oleji. Pak přidáme šalotku a pečeme dozlatova. Zhruba v polovině přípravy ještě doplníme celé meruňky. Hotová stehna i meruňky vyndáme a připravíme klasickou šťávu, rozpadlé meruňky použijeme na její zahuštění. Prsíčka osolíme, okořeníme bylinkami, zprudka opečeme na oleji a nakrájíme na tenké plátky. Kachní stehýnka podáváme s plátky prsíček, ozdobené pečenými meruňkami a pečenou šalotkou, společně s jemnou bramborovou kaší zformovanou pomocí dvou lžic do tvaru noku. Na závěr vše lehce přelijeme hotovou šťávou.

foto: Právo/František Petrák

Meruňkový páj (koláček)

Suroviny: 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 300 g hladké mouky, 1 vejce, chemicky neošetřená pomerančová kůra. Krém: 3 sáčky pudinku, 0,5 l mléka, 120 g krupicového cukru, 1dl rumu, 500 g tvarohu, 500 g čerstvých meruněk, želatina, meruňková šťáva, cukr, voda

Postup: Nejprve připravíme ze všech surovin vláčné těsto, které pevně vtlačíme do formiček na košíčky a pečeme dozlatova 15 minut v předehřáté troubě (160°C). Necháme vychladnout, vyklepneme a naplníme krémem. Uvaříme oslazený pudink a necháme vychladit. Pak do něj opatrně vmícháme tvaroh a rum. Naplněné páje pokryjeme nakrájenými meruňkami a želatinou připravenou z vody, želatiny, cukru a meruňkové šťávy.

foto: Právo/František Petrák

Tygří krevety s omáčkou sweet chilli a čerstvými meruňkami (4 porce)

Suroviny: 12 tygřích krevet, 6 meruněk, hotová omáčka sweet chilli, 3 japonské hrušky nashi, koření Razel hanut, 100 g cukru, 200 g hruškového džusu, 50 g oleje

Postup: Krevety opečeme na oleji, meruňky rozpůlíme a vše důkladně promarinujeme v omáčce sweet chilli (lze koupit v asijských obchodech). Hrušky nashi orestujeme na oleji, přilijeme džus a dusíme doměkka. Na závěr ještě přidáme koření Razel hanut. Směs dobře propasírujeme do konzistence hladkého pyré, které necháme vychladit. Pokrm ozdobíme jemnými klíčky řeřichy.

foto: Právo/František Petrák

Meruňkový mražený krém

Suroviny: 100 g žloutků, 80 g cukr krystal, 300 g rozvařených oslazených meruněk, 50 g meruňkového likéru, 0,5 l šlehačky, čerstvé meruňky na ozdobu

Postup: Žloutky vyšleháme nad párou s cukrem do pěny a pak za občasného míchání vychladíme. Do studené hmoty přidáme část rozvařených meruněk, likér a vše nadlehčíme dotuha ušlehanou šlehačkou. Misky či plastové formy na nanuky (lze koupit v supermarketech) pak střídavě plníme vrstvou krému a rozvařených meruněk.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků