Hlavní obsah

Med a jeho ověřené účinky na lidský organismus

O tom, že je med zdravý, asi není pochyb. Je ale toto oblíbené sladidlo opravdu všelék, za který jej mnozí považují, nebo je částečně přeceňován? Léčivé účinky medu na lidský organismus jsou nepopiratelné, některé je však podle studií nutné brát s rezervou, informoval server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Med má potvrzené blahodárné účinky.

Článek

Antibakteriální účinky

Není pochyb o tom, že med dokáže ničit bakterie. Studie prokázaly, že je účinný například proti salmonele nebo bakterii s názvem Escherichia coli. Určité druhy novozélandského a malajsijského medu dokonce obstály v boji proti bakteriím Staphylococcus aureus a Helicobacter pylori.

Podle odborníků je to tím, že většina včel do něj při opylování ukládá peroxid vodíku, který má silné oxidační i redukční vlastnosti. Kromě toho je med přirozeně acidní, což jeho sílu v boji proti bakteriím jenom umocňuje.

Není proto divu, že je med podle studií účinný i při léčbě vředů, proleženin, popálenin a zánětů.

Uklidňuje hrdlo

Výsledky studie, které se zúčastnilo 139 dětí, prokázaly, že med má blahodárnější účinky na zmírnění nočního kašle a zlepšení spánku, než mají dvě nejrozšířenější látky obsažené ve většině léků proti kašli - dextrometorfan a difenhydramin.

Med by však neměl být podáván dětem do jednoho roku, neboť trávicí systémy kojenců se nedokážou poprat s kontaminanty, které by dítěti mohly způsobit botulismus (otravu botulotoxinem, který je produkovaný bakterií Clostridium botulinum).

U sportovního výkonu jsou účinky diskutabilní

Hned tři studie provedené v laboratoři sportovní výživy na univerzitě v americkém Memphisu zjistily, že med má stejně dobrý, či dokonce lepší vliv na zvyšování energie u sportovců než glukóza nebo cukr.

Studie však byly financovány organizací National Honey Board, která cílí na propagaci medu, tudíž je třeba brát tyto teze s patřičnou rezervou.

Otazník visí i u závažnějších onemocnění

Studie na krysách naznačily, že určitý typ malajsijského medu hraje roli při regulaci glykemie, tedy koncentrace glukózy v krvi. Ovšem krysy nejsou lidé, odborníci tak před přílišnou konzumací sladké pochoutky varují. Med je totiž stále metabolizován stejně jako cukr, melasa a javorový sirup.

V laboratoři bylo také prokázáno, že malajsijský med narušuje buňky rakoviny prsu, kůže a děložního hrdla. Odborníci však opět dodávají, že výsledky je nutné brát s rezervou, neboť je ještě nutná celá řada dalších výzkumů.

I přesto ale med podle serveru CNN v této sféře nabízí velký příslib. S ohledem na to, že obsahuje velké množství antioxidantů, které jsou ideálními bojovníky proti oxidačnímu stresu a zánětům, lze předpokládat, že je účinný i proti rakovině a srdečním onemocněním. Protože právě uvedené problémy takové choroby způsobují.

Reklama

Výběr článků

Načítám