Hlavní obsah

Máte problémy se spánkem? Na vině mohou být vaše svaly

Novinky, lin

Vědci zjistili, že určitý druh proteinů ve svalových vláknech pomáhá regulovat dobu spánku a jeho kvalitu. To vyvrací předchozí hypotézu, že spánek ovlivňuje pouze mozek, a otevírá tak nové možnosti léčení jeho případných poruch.

Foto: Profimedia.cz

Na kvalitu spánku mohou mít podle odborníků vliv i svaly.

Článek

Nový výzkum ukázal, že proteiny ve svalech mohou snížit negativní následky špatného spánku. Toto zjištění zpochybňuje všeobecně uznávané tvrzení, že je to právě mozek, který ovládá všechny aspekty spánku.

Studie vedená výzkumnými pracovníky z amerického Texasu zjistila, že myši s vyššími hladinami proteinu zvaného BMAL1 ve svalech se rychleji zotavují ze spánkových deprivací. Odstranění proteinu pak vedlo ke zvýšené potřebě spánku a jeho větší hloubce.

„Toto zjištění je zcela neočekávané a mění způsob, jakým si myslíme, že je spánek řízen," řekl výzkumný pracovník Joseph S. Takahashi pro Daily Mail. Dřívější výzkumy totiž uváděly, že spánek předurčují naše „vrozené hodiny”, které rovněž řídí jeho cirkadiánní rytmy.

Nové výsledky tak mohou vést k novým léčbám poruch spánku, které často přispívají ke zvýšenému riziku obezity, depresí, infarktu či mrtvice.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak spánek ovlivňuje náš sexuální život

Spánek sehrává v našem životě velmi důležitou roli. Významně ovlivňuje náš zdravotní stav, hmotnost, pracovní výkony, psychický stav, náladu, ale také sexuální...

Málo spíte? Možná proto přibíráte

Hlídáte si stravu, snažíte se cvičit, ale místo hubnutí byste spíš potřebovali větší kalhoty? Možná jen málo spíte, říkají vědci.

Výběr článků

Načítám