Hlavní obsah

Lupénka výrazně zhoršuje kvalitu života

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lupénkou v České republice trpí více než 300 tisíc lidí. Nemoc výrazně zhoršuje kvalitu života, a to ve všech jeho sférách. Bývá velkou zátěží jak pro zdraví, tak i pro psychiku. Přestože toto chronické onemocnění není infekční, stále mnoho lidí trpí předsudky a dávají nemocným najevo odpor a opovržení. Nemoc tak silně ovlivňuje intimní, ale i pracovní vztahy jedince.

Foto: Profimedia.cz

Lupénka není infekční, tudíž nemocní nemohou nikoho nakazit.

Článek

Psoriáza neboli lupénka je autoimunitní onemocnění. Na základě určitých okolností dochází k nadměrné aktivaci imunitního systému, konkrétně bílých krvinek tzv. T lymfocytů. Výsledkem je kožní zánět, zmnožení buněk a jejich zrychlený růst. Zatímco normální buňka zdravého člověka vyzraje a na povrch kůže se dostane za 28 dnů, u psoriatiků trvá tento proces pouhé čtyři dny. Buňky však ještě nejsou vyzrálé, pevně drží na kožním povrchu a odlučují se mnohem pomaleji než u zdravé kůže. Nejčastěji se kůže odlupuje na kloubech (loktech, kolenech, prstech), ale i ve vlasech a nehtech.

Lupénka není infekční, tudíž nemocný nemůže nikoho nakazit. Sklony k nemoci jsou totiž vrozené.  Až 35 procent nemocných má v rodině jiného psoriatika. To, jestli člověk onemocní, tedy záleží na tzv. provokačních faktorech. Přijdou-li, nemoc propukne.

Spouštěčem choroby je nejčastěji stres, vyčerpání, infekční onemocnění a záněty, jako jsou angíny, streptokokové infekce, záněty průdušek nebo i gynekologické záněty apod. Onemocnění může vyvolat i cukrovka, onemocnění štítné žlázy, alergie, porod, špatná životospráva, spálení kůže při opalování,  omrzliny, tetování a také některé léky, například k léčbě vysokého krevního tlaku, duševních onemocnění.

Začátek onemocnění je tak možný v kterémkoliv věku, nejčastěji se však objevuje v mladší dospělosti a poté v rozmezí čtyřicátého a šedesátého roku věku.

Účinná léčba

Přestože trvale vyléčit současná medicína psoriázu neumí, dokáže výrazně zmírnit její projevy. Někdy až tak, že nejsou okem viditelné. Navíc se mohou zmírnit i kloubní potíže, které někdy lupénku provází.

Kromě léků na imunitu, pomáhá fototerapie UV zářením, balneoterapie a u těch nejtěžších případů biologická léčba.

"Balneoterapie je při řešení psoriázy doplňkovou léčbou. Přípravky se sirnými komponenty pro domácí léčbu lze rovněž koupit v lékárně, ovšem jejich použití nikdy nemůže nahradit účinky přírodního sirného pramenu použitého v účelově připravených lázeňských procedurách,“ vysvětluje pro Novinky.cz  dermatoložka MUDr. Kateřina Macháčková ze Sirnatých lázní Ostrožská Nová Ves a dodává:

„Jen v Sirnatých lázních Ostrožská Nová Ves ročně léčíme zhruba pět set pacientů s lupénkou. Mnozí z nich poté dlouhodobě nemají žádné viditelné příznaky onemocnění.“

Efekt lázeňské léčby spočívá v psychickém zklidnění a relaxaci, s nimiž bezprostředně souvisí přeladění imunitní odpovědi organismu na podněty vedoucí k projevům lupénky. Výhodou je i současná léčba kloubního postižení, kterou standardně nemocnice nenabízejí. Jde především o kombinace rehabilitace, elektroléčby, laseru, magnetoterapie, parafinových a rašelinových zábalů, plynových injekcí, masáží a terapie v sirnaté vodě. Jejím působením dochází k uvolnění svalstva, zvýšenému prokrvení podkoží a následně i k navození hojivých procesů kůže.

Bohužel u lupénky došlo k omezení lázeňské léčby hrazené ze zdravotního pojištění. 0d 1. října 2012 se zkracuje délka hrazené lázeňské léčby z původních čtyř týdnů na tři. „Vyhláška sice umožňuje prodloužení plně hrazené lázeňské péče v závažných případech na čtyři týdny, ale vzhledem k nutnosti schválení revizním lékařem, to může být velmi komplikované, zvlášť když léčba by neměla být přerušovaná,“ konstatuje MUDr. Kateřina Macháčková.

Při běžném průběhu onemocnění je pak nejlepší výsledek dosahován při lázeňské léčbě jednou až dvakrát ročně v délce dvou až tří týdnů.

I kosmetické přípravky mají svůj význam

Základní léčebnou metodou u lupénky je také zevní ošetřování kůže mastmi, které potlačují tvorbu šupin a brání vzniku nových ložisek.

"Správná životospráva, ochrana před stresem a včasná léčba všech nemocí významně podporují všechny léčebné postupy. Nedílnou součástí léčby lupénky je pravidelné a trvalé používání kosmetických přípravků určených zejména k péči o přesušenou kůži se sklonem k tvorbě šupin, " upozorňuje primářka kožní kliniky MUDr. Ivana Krajsová, MBA.

1.

Světový den lupénky

Světový den Lupénky připadá každý rok na 29. října a klade si za cíl, co možná nejvíce upozornit veřejnost, že lidé s lupénkou nejsou infekční a je tedy nesmyslné se k nim chovat ostýchavě a diskriminovat ze společnosti.

Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves se k celosvětovému dni psoriázy připojí v sobotu 27. října. I letos zde bude pro veřejnost od 13 hodin připravena přednáška o moderních trendech léčby, řada materiálů a film s názvem „Psoriáza? No a co?“, který poukazuje na ztíženou možnost pracovního uplatnění nemocných lupénkou. Zejména pro pacienty bude připravena i prohlídka balneoprovozu.

Tyto lázně, podobně jako Termální lázně Velké Losiny, disponují unikátními minerálními prameny velmi bohatými na sirné sloučeniny. Díky tomu patří v České republice ke střediskům, které jsou psoriatiky v souvislosti s úspěchy v léčbě nejvyhledávanějšími.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak bojovat s atopickým ekzémem nejen v zimě

Pro někoho je pojem atopický ekzém zcela neznámým označením, pro jiné naopak představuje noční můru v podobě věčné péče o pokožku. Zimní období je pak pro lidi...

Výběr článků

Načítám