Hlavní obsah

Jak bojovat s atopickým ekzémem nejen v zimě

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho je pojem atopický ekzém zcela neznámým označením, pro jiné naopak představuje noční můru v podobě věčné péče o pokožku. Zimní období je pak pro lidi trpící tímto ekzémem ještě horší.

Foto: Profimedia.cz

Přechody z chladného prostředí do vyhřátých místností a naopak citlivé pokožce atopiků rozhodně neprospívají.

Článek

Zimní měsíce bývají všeobecně větší zátěží pro všechny. Při denních teplotách pohybujících se pod bodem mrazu představují velmi nepříjemnou situaci přechody z vyhřátých místností do venkovního prostoru nebo naopak. Taková zátěž je nepříjemná i pro jedince, kteří se jinak o svou pokožku nemusejí nijak speciálně starat, v tomto období se ale i oni uchylují k používání různých krémů či mastí na suchou nebo popraskanou pokožku.

Pro lidi trpící atopickým ekzémem takové počasí může představovat velmi nepříjemné situace, které si mnozí "zdraví" lidé neumí ani představit. Mnozí z nás mají také v zimě v domácím prostředí až nezdravě přetopeno, což situaci dále zhoršuje.

Teplotní přechody jsou ale jen jedním z mnoha vlivů, které mohou zhoršovat výskyt ekzému. Onemocnění mohou u lidí zhoršovat i věci, o které v zimě rozhodně není nouze. Mezi takové patří chřipka, angína, záněty horních cest dýchacích ale například i obyčejná rýma.

Dalším spouštěcím faktorem, kdy se může objevit nepříjemné podráždění pokožky, je pocení. Stačí si jen představit situaci, kdy po několikaminutovém čekání v zimě nastoupíte do přetopeného autobusu či tramvaje, a po pár minutách máte pocit, že z vás naprosto "leje". Pak už je jen otázkou času, kdy se objeví nepříjemné svědění, které špatně snášejí nejen děti, ale i dospělí. Od toho už není daleko k dalším zhoršeným projevům ekzému, jako je mokvání či dokonce záněty kůže.

Úspěšný boj s ekzémem - hydratace a vitamíny

Nejzákladnějším bodem v péči o kůži, a to nejen v zimě, je dostatečná hydratace. U kůže atopika je zapotřebí také dostatečné promašťování. Na trhu je celá řada krémů, které mohou v tomto boji pomoci (Menalind derm, A-derma, Excipial tělové mléko... aj.).

Ve zhoršeném stavu, kdy se projevuje mokvání, doporučují lékaři černý čaj nebo řapík. Pokud se kůže nachází v klidnějším stadiu a je převážně jen suchá, dělají dobře také olejové koupele.

Mezi klasické způsoby léčby pak patří masti s kortikoidy, které jsou sice nejúčinnější, měly by se ale používat jen krátkodobě. Další možností mohou být také tzv. imunostimulátory, které usměrňují špatnou imunitní reakci v kůži.

Vhodným řešením mohou být také přípravky z řady Dr. Michaels, které obsahují přírodní esenciální oleje, kysličník zinečnatý, rostlinné oleje a bazické gely. Toto složení zmírňuje projevy atopického ekzému, ale i lupenky, jako jsou svědění a suchý a stroupkovitý povrch pokožky. Přípravky z této řady neobsahují steroidy.

Pro úspěšnější boj s ekzémem je také vhodné dostatečně zásobit organismus vitamíny. Pro krásnou, ale hlavně zdravou pokožku jsou důležité především vitaminy A, E a C, které mají antioxidační účinky a navíc zamezují stárnutí kůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám