Hlavní obsah

Lupénka nemusí být jen kožní problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lupénka je autoimunitní onemocnění, při kterém se imunitní systém člověka obrací proti vlastnímu organismu. V tomto případě hyperaktivní imunitní systém organismu přikazuje, aby vytvářel nové kožní buňky, které ve skutečnosti nepotřebuje. A nemusí zůstat jen u toho.

Foto: Profimedia.cz

Asi třetina nemocných s lupénkou trpí i kloubní lupénkou.

Článek

„Zatímco u zdravého člověka kožní buňky dozrávají přibližně po 21 až 28 dnech, u lidí s psoriázou (lupénkou) se to děje už mezi třetím a pátým dnem. Proto nejsou kvalitně zrohovatělé, ulpívají na kožním povrchu a vytvářejí viditelné šupiny,“ vysvětluje dermatoložka Monika Arenbergerová.

Bohužel u řady lidí nezůstává jen u kožních projevů, lupénka se může projevit i skrze přidružená onemocnění, jako jsou například záněty kloubů a šlach, cukrovka, vysoký krevní tlak, onemocnění srdce a cév nebo deprese.

Lupénka tak může zasáhnout celý organismus, a proto vyžaduje i komplexní léčebný přístup. Z toho důvodu se můžeme setkat také s termínem psoriatická nemoc, který zastřešuje projevy na kůži, ale i ty, které jsou ukryty hlouběji v těle.

Ceramidy chrání pokožku před dehydratací. Zmírňují tak její stárnutí a poškození

Styl

Nemoc propuká v jakémkoliv věku, nejčastěji ale u mladých lidí mezi 20. a 30. rokem života. Objevit se může i u malých dětí nebo starších jedinců.

U psoriázy existuje genetická predispozice, spouštěčem nemoci může být celá řada faktorů, například stres, kouření nebo některé léky.

Kloubní lupénka – nemoc, která je úzce spjatá s klasickou lupénkou

Ačkoliv lupénka a kloubní lupénka neboli psoriatická artritida jsou dvě různá onemocnění, mohou být spolu úzce spojena. Asi třetina nemocných s lupénkou trpí i kloubní lupénkou, která způsobuje ztuhlost, bolest a otoky kolem kloubů a šlach na rukou i nohou.

V pokročilejších stádiích dokáže pacienty úplně vyřadit z běžného života. Projevuje se také změnami na nehtech.

Dívku trpící extrémní formou lupénky vrátila do života nová léčba

Styl

Kromě vrozené dispozice je dalším rizikovým faktorem věk. Psoriatická artritida se nejčastěji objevuje mezi 30. a 50. rokem života.

Pomoci může účinná léčba

Ačkoliv stále platí, že lupénka zůstává nevyléčitelnou nemocí, díky moderní medicíně se neustále objevují nové účinné léky.

„U lehčích forem se snažíme intervenovat místní léčbou v podobě různých roztoků nebo mastí. Rádi využíváme kyselinu salicylovou, někdy volíme kortikoidy, třeba v kombinaci s deriváty vitamínu D,“ upozorňuje dermatoložka Monika Arenbergerová.

Pokud není dostatečně efektivní, může nastoupit systémová léčba ve formě tablet. Ta potlačuje vlastní zánět způsobující typické kožní projevy onemocnění. „Na rozhraní místní neboli topické léčby a systémové léčby je fototerapie, při které využíváme ozařování UVA nebo UVB zářením. Tato terapie je také velmi účinná,“ dodává lékařka.

Největším pokrokem v léčbě je ale biologická léčba.

Přes dvacet let se trápil s lupénkou, pomohla mu až biologická léčba

Zdraví

„Biologická léčba velmi cíleně blokuje činnost určitých buněk imunitního systému, které hrají v lupénce určitou úlohu. Přesněji řečeno, zablokuje informaci, která má za následek vznik lupénky. Díky tomu dokážeme kůži pacientů vrátit prakticky do stavu, jaký je běžný u zdravých lidí, u více než poloviny pacientů. Musím ale podotknout, že podmínkou je kontinuální podávání biologické terapie,” upozorňuje Spyridon Gkalpakiotis, primář Dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Stejná biologická léčba se přitom používá i na psoriatickou artritidu a další nemoci. „V některých případech je ale nutné se poradit o vhodnosti nasazení biologické léčby s jinými specialisty. Týká se to třeba onkologických pacientů. Nelze ale říci, že by byli z této léčby vyloučeni, spíš se snažíme hledat její nejvhodnější variantu,” dodává Spyridon Gkalpakiotis.

V současné době mají na biologickou léčbu nárok pacienti se středně těžkým až těžkým průběhem onemocnění, kteří splní několik podmínek. Musí mít postižených minimálně deset procent povrchu těla, přičemž jedna ruka představuje zhruba jedno procento. A dále musí mít za sebou dvě neúspěšné systémové léčby, například kombinaci fototerapie a tabletové léčby nebo dvě terapie tabletami.

Těžkou formu lupénky a ekzému vyléčila změnou stravy

Zdraví

V případě, že nemocní na tuto léčbu nedosáhnou, pak postup jejich lékaře záleží na mnoha faktorech. Tím zásadním je rozsah postižení.

„Pokud je menšího rozsahu, je vhodné zvolit lokální léčbu. Při větším rozšíření může být vhodná fotoléčba. S ní u části pacientů dosahujeme velmi dobrých výsledků. Oproti systémové léčbě tabletami má tu výhodu, že pacient nemusí podstupovat odběry krve. Na druhou stranu je potřeba počítat s tím, že fototerapie zvyšuje riziko kožních nádorů, a proto se musí používat s opatrností a jen po omezenou dobu,” vysvětluje Gkalpakiotis.

Lupénka načisto

Pokud se chcete o nejnovější léčbě lupénky dozvědět více, případně zkonzultovat i svůj vlastní problém, pak máte jedinečnou možnost u příležitosti letošního Světového dne lupénky (byl 29. října).

Můžete se zúčastnit akce, kterou v návaznosti na něj pořádají dermatologové společně s pacientskou organizací psoriatiků SPAE ČR, konkrétně talk show Lupénka načisto, která bude vysílána 3. listopadu od 17:00 na Facebooku a webu pacientské organizace SPAE ČR.

Po odvysílání talk show nabídnou lékaři na Facebooku také poradnu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Revmatoidní artritida není nemoc stáří

Tato bolestivá autoimunitní choroba, jíž se lidově říká revma, je opředena řadou mýtů, z nichž nejčastějším je, že jde o nemoc stáří. Jde o velký omyl, který...

Výběr článků

Načítám