Hlavní obsah

Lupénka nemá ráda stres

Právo, Jana Herodková

Je velmi obtížné vyrovnat se s onemocněním, které zatím není vyléčitelné. Daleko horší ale je, že známky choroby jsou vidět. To postiženého značně handicapuje. I když okolí ví, že nejde o infekční chorobu, může lupénka způsobit problémy. V zaměstnání, v rodině či partnerských vztazích.

Článek

Lupénka (psoriáza) je chronická zánětlivá kožní choroba, v jejímž průběhu se střídají období klidu a vzplanutí. Nejčastěji vzniká v mladém a středním věku, v 75 % případů se přihlásí do čtyřiceti let věku člověka. Nejde sice o onemocnění ohrožující život, ale trvá celý život a ve fázi vzplanutí je hodně nepříjemné a zjevné. To má samozřejmě negativní vliv na život pacienta.

Postižený mívá nejen potíže tělesné - svědění, bolestivost, praskání kůže, bolesti kloubů, poruchy spánku, ale i psychické, sociální a ekonomické. Trpí pocity studu, méněcennosti, depresemi, může ale také být zlostný či agresivní. Pro dobré výsledky terapie je důležitá změna postoje k nemoci, smíření s osudem a dodržování naordinované léčby.

Sklon k onemocnění se dědí

Lupénka se projevuje červenými ložisky se stříbřitými šupinami. Vznikají kvůli urychlenému růstu a nedokonalému rohovatění kůže. Normálně se kožní buňka od nejhlubší vrstvy kůže dopracuje ke kožnímu povrchu asi za měsíc, u lupénky jsou to jen 3 až 4 dny.

Onemocnění má podobně jako cukrovka či revmatismus autoimunitní charakter. Imunologické i kožní změny souvisejí s genetickou výbavou člověka. Až u třiceti procent nemocných lze zjistit nějaké postižení v rodině. Nedědí se však choroba, ale sklon k lupénce. Při postižení jednoho rodiče je pravděpodobnost vzniku u dítěte 30 %, při postižení obou je to už 70 %," uvádí primářka MUDr. Nina Benáková z pražského Sanatoria Achillea, které se specializuje na lupénku.

Každý je jiný, jiná je i lupénka

"Na vzájemném působení genů a provokačních faktorů záleží, zda se choroba projeví zjevně. Provokační faktory dokážou lupénku probudit z klidového stadia do aktivní fáze. Jsou také příčinou jejího úporného průběhu. Může se dokonce stát, že ačkoli má pacient předepsanou správnou léčbu a provádí ji pečlivě, na stavu onemocnění se to nijak neprojeví. Proto je nezbytné po provokačních faktorech pátrat a snažit se je odstranit či alespoň omezit," dodává primářka Benáková.

Psoriatické geny má každý pacient různě nakombinovány, a tak stejně vypadající lupénka reaguje na stejné léky jinak. To také znamená, že co pomáhá jednomu, nemusí být účinné u druhého.

Pozor na alkohol a kouření

Mezi nejčastější komplikace léčby patří stres, infekce, záněty, poranění a některé léky. Dále jsou to vlivy počasí, typické je zhoršení na podzim a na jaře a zlepšení v létě. Její průběh ovlivňuje také špatná životospráva a vnitřní choroby. Hormonální vlivy ji mohou vyvolat například v pubertě, po porodu, v období přechodu či po vysazení hormonální antikoncepce. Obezita, alkohol a kouření mají na svědomí až 3x vyšší nárůst onemocnění.

Možnosti a omezení léčby

Lupénka je sice choroba léčitelná, ale dosud nelze stoprocentně zabránit výsevu nových ložisek. Nejdůležitější je mít ji pod kontrolou, proto je třeba léčit ji dlouhodobě. To klade velké nároky na pacienta, jeho okolí a na lékaře. Velmi důležitá je vzájemná spolupráce pacienta s lékařem, správně zvolená a pečlivě prováděná léčba.

Ta se stanovuje individuálně pro konkrétního pacienta a pro aktuální stav jeho kůže. U lehčích a středně těžkých forem, což představuje asi 70 %  lidí s lupénkou, se zvládne zevní léčbou. U středně těžkých a těžkých forem se přidává světloléčba a celková terapie," vysvětluje primářka.

Jak postupovat při léčení

**Docházet pravidelně na kontroly. Pokud nelze přesně dodržet instrukce lékaře, je třeba ho o tom informovat. Jinak se může domnívat, že léčba nezabírá, a bude hledat jiné léky.

**Udržovat kůži dobře hydratovanou a vláčnou zmírní svěděni i šupinatění. Kůže se musí ošetřovat i v období relativního klidu. Pacient by se neměl škrábat a násilně odstraňovat šupiny, tím se psoriáza aktivuje.

**Dodržovat zásady zdravé výživy a správný životní styl. Důležitý je pravidelný pohyb a dostatek spánku. Onemocnění zhoršuje obezita, alkohol a kouření.

**Je lepší se vyhýbat klimatizovaným místnostem a místům, kde je horko a sucho.

**Nepoužívat silná mýdla a odmašťovací prostředky, ale mycí přípravky změkčující kůži.

**Doporučuje se nosit bavlněné, hladké a volné oblečení a pohodlnou obuv.

**Tělesná i duševní rovnováha a pohoda znamenají zdraví.

**Sport prospívá, ale je třeba si vybrat takový, při kterém nedochází k poranění kůže. Pomáhají také protistresové techniky (jóga, autogenní trénink, relaxační hudba).

**Získat co nejvíce informací. Najdeme je na internetu, v příručkách, svépomocných organizacích, např. ve Společnosti psoriatiků a atopických ekzematiků.

**Kontakt s jinými nemocnými a svépomocnými organizacemi. Poskytnou cenné rady, pomoc, podporu a dodají sílu i odvahu.

**Když má nemocný pocit, že situaci sám nezvládne, měl by vyhledat pomoc profesionála - psychoterapii u psychodermatologa či psychologa.

**Další informace o lupénce a léčbě získáte na stránkách www.sanatoriumachillea.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Lupénkou trpí až tři procenta Čechů

Lupénka je velmi nepříjemné kožní onemocnění, které je už na první pohled vidět. V České republice jí trpí až tři procenta obyvatel. Stav nemocných lze zlepšit...

Lupénku lze léčit, ne vyléčit

Psoriáza (lupénka) je velmi staré onemocnění, zmínky o něm najdeme již v egyptských papyrech. Jedná se o chronickou zánětlivou chorobu, kterou zatím neumíme...

Nová léčba lupénky je na přírodní bázi

Kožním lékařům z České republiky byla v úterý představena trojkombinace přírodních volně prodejných preparátů na léčbu lupénky. Je již k dostání v lékárnách....

Výběr článků

Načítám