Hlavní obsah

Lupénku lze léčit, ne vyléčit

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Psoriáza (lupénka) je velmi staré onemocnění, zmínky o něm najdeme již v egyptských papyrech. Jedná se o chronickou zánětlivou chorobu, kterou zatím neumíme vyléčit. Snažíme se ji ale dlouhodobě ovlivnit, dostat pod kontrolu a zvýšit tak kvalitu života pacientů.

Foto: Jan Řehounek

Kostel sv. Gotharda.

Článek

"Psoriáza má mnoho příčin. Vyvolává ji současné působení nemocných genů a provokačních faktorů. Některé z nich jsou specifické pro lupénku, jiné regulují zánět a obranyschopnost. Působením provokačních faktorů, např. infekcí horních cest dýchacích, užíváním některých léků, interním onemocněním, poraněním kůže či stresem dochází u nich ke kožnímu zánětu a rychlé obnově kožních buněk.

Výměna kožních buněk probíhá 4krát rychleji než u zdravého člověka. Nadbytečné a nedostatečně vyvinuté buňky pak vytvářejí charakteristická ložiska pokrytá stříbřitými šupinami. I když má onemocnění několik forem, nejčastěji u 80 % až 90 % pacientů se setkáváme s psoriázou ložiskovou," uvádí MUDr. Sladjana Iličová, pražská dermatoložka.

Není nakažlivá

I když lupénka není infekční onemocnění, často se stává, že postiženým zabrání ve vstupu do bazénu či na koupaliště, protože se provozovatel obává, že by se jiní návštěvníci mohli nakazit. Nejen tato situace je pro nemocné velmi stresující. Diskriminaci totiž pociťují na každém kroku. Často mají potíže při uplatnění v zaměstnání, v osobním životě i partnerských vztazích. Podle Panevropského průzkumu z letošního roku by například 23 % Němců, 25 % Italů a 21 % Francouzů nechtělo jíst jídlo, které připravil psoriatik, nechtělo by ho políbit ani obejmout a platí to i pro sdílení bazénu.  

Léčba trvá po celý život pacienta, a proto se musí, kromě účinnosti přípravků, klást velký důraz i na bezpečnost léčby. Pro psoriatika je často skličující jenom představa, že je třeba postižená místa stále ošetřovat, nanášet na ně masti a krémy.

"Dnes už většina lékařů vychází z toho, že každý pacient je individualita a je třeba pro něj najít optimální léčení. Odborníci se nedávno dohodli na doporučených postupech a na tom, jak dosáhnout co nejlepšího úspěchu léčby a snížení nežádoucích účinků. Žádný lék totiž není účinný pro každého. Naději přináší pacientům nejen nový typ léčby pomocí biologických léků, ale také bylo vylepšeno několik stávajících léků jak pro místní, tak celkovou léčbu. Mohou udržet chorobu pod kontrolou a dočasně odstranit některé její projevy," dodává Iličová.

Pobyt u moře prospěje

Sluneční záření mívá příznivý účinek. Mnoho let se již používá blahodárného vlivu Mrtvého moře v Izraeli. Je to nejníže položený bod na zemi a nad hladinou se drží lehká mlha minerálií. Tím jsou v atmosféře nad Mrtvým mořem odfiltrovány nežádoucí paprsky. Nemusí to však být pouze oblast Mrtvého moře, pacientům prospěje také pobyt u Středozemního moře.

Terapie šitá na míru

  • Místní léčba tvoří základ terapie. Léky působí relativně rychle a jsou také obvykle dobře snášeny. Aby byly přípravky účinné, je třeba je používat podle rady lékaře. Jejich nevýhodou je, že mohou špinit prádlo a jejich nanášení mnohdy trvá dlouho, pokud psoriáza postihuje větší část těla.
  • Dobře se uplatňují i nové léky. Patří mezi ně i derivát vitamínu D3, který se dá používat i na citlivé partie - obličej, kštici, podpaží, třísla.
  • Fotoléčba (fototerapie) se doporučuje těm, kteří nereagují na místní léčbu, nebo tam, kde je psoriáza příliš rozšířena. Jejím principem je vystavení kůže ultrafialovému záření. Je to standardní léčba u pacientů se středně těžkou až těžkou psoriázou, u kterých byla lokální léčba neúčinná.
  • Fotochemoterapie (PUVA) kombinuje přípravek zvyšující citlivost na světlo s následným ozářením UVA.
  • Laserová terapie je vhodná především pro léčení menších ohraničených oblastí.
  • Systémová léčba je určena pacientům, kteří nereagují na fototerapii nebo nemohou chodit na časté ozařování. Používají se při ní léky působící v celém organismu.
  • Biologická léčba má poměrně vysokou účinnost a vyšší bezpečnost. Léčiva z přírodních bílkovin jsou určena imunitnímu systému. Blokují činnost buněk, které hrají při onemocnění určitou roli. Podávají se injekčně a jsou většinou předepisována pro středně těžkou až závažnou psoriázu. Některé přípravky jsou zatím ve vývoji, jiné jsou již v některých zemích k dispozici.

Je však dobré si uvědomit, že ani klimatoterapie není všemocná, stačí jakýkoliv stres, např. z dlouhé cesty domů, a objeví se nový výsev. Velmi důležitou roli hraje v tomto směru psychika, proto by se pacienti měli snažit být v pohodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Porazil lupénku díky českému patentu

Svědivá a nehezká lupénka, která trápí řadu lidí, není neporazitelná a dá se s ní bojovat prostřednictvím českého preparátu. Vyzkoušel si to už zoufalý 42letý...

Lupénkou trpí až tři procenta Čechů

Lupénka je velmi nepříjemné kožní onemocnění, které je už na první pohled vidět. V České republice jí trpí až tři procenta obyvatel. Stav nemocných lze zlepšit...

Výběr článků

Načítám