Hlavní obsah

Lidé tolerují tloušťku u mužů více než u žen

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společensky přijatelnější je muž s nadváhou než obézní žena. Vyplynulo to z výzkumu agentury STEM/MARK na sklonku loňského roku mezi více než 2000 lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Obézní ženy mužům vadí.

Článek

„Výzkum odhalil, že obézní rodiče mívají třikrát častěji děti s nadváhou a obezitou,“ sdělil Právu David Vondruška ze společnosti AMI Communicattions. Podle něho, pokud jsou obézní oba rodiče, pak jejich potomek je ve 46 procentech případů také obézní.

Krizovým bodem bývá věk mezi 16 až 20 lety, kdy končí necelá třetina dívek s výkonnostním sportem. U chlapců je situace lepší, ale okolo 25 let se sportovní aktivita rychle obecně snižuje, a to z důvodu nedostatku času. Váhový přírůstek přichází pak s přibývajícím věkem.

Po třicítce jde váha nahoru

Do třicítky se tolik nepřibírá, ale pak to začne. V uvedeném výzkumu, na kterém spolupracovala i III. interní klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, v jejímž čele stojí přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina, se ukázalo, že ve věkové kategorii 18 až 30 let má 64 procent lidí normální váhu. 

„Proti tomu u lidí nad 50 let má 40 procent nadváhu a více než třetina trpí obezitou,“ zdůraznil profesor Svačina. Vzdělanější ženy trpí nadváhou a obezitou méně, u mužů není tloušťka závislá na vzdělání. Negativní vliv nadváhy a obezity se ale netýká jen zdravotního stavu.

Podle výzkumu výrazně ovlivňuje spokojenost s pracovním výkonem, s osobními vztahy, se sexuálním životem a se sebou samým. „Zhruba 27 procent obézních trpí depresemi a více než třetina necítí dost energie pro každodenní život,“ píše se v závěrech výzkumu. Respondenti také vybrali pět nejčastějších provozovaných sportů v ČR. Jsou to: cyklistika, fotbal, aerobic, fitness a plavání.

Reklama

Související články

Nadváha je stejně nebezpečná jako kouření

Ačkoli v obecném povědomí se s rizikem nemocí a předčasné smrti pojí spíš kouření než nadměrná tělesná hmotnost, švédská studie zjistila, že oba faktory jsou...

Velké břicho poškozuje plíce

Na seznam zdravotních problémů, které způsobuje obezita a zvláště zvýšené množství tuku v oblasti břicha, připsali vědci další položku. Nový výzkum ukázal, že...

Výběr článků

Načítám