Hlavní obsah

Velké břicho poškozuje plíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Na seznam zdravotních problémů, které způsobuje obezita a zvláště zvýšené množství tuku v oblasti břicha, připsali vědci další položku. Nový výzkum ukázal, že tučné břicho velmi významně snižuje funkci plic. Nezáleží přitom na tom, zda je dotyčná osoba obézní celkově nebo zda kouří.

Foto: Profimedia.cz

Nezáleží na tom, zda je člověk jinak hubený, tlusté břicho škodí plicím.

Článek

Břišní obezita se dosud spojovala se vznikem metabolického syndromu, který zahrnuje cukrovku, zvýšený krevní tlak a srdeční choroby. Nyní je jasné, že negativně ovlivňuje i funkci plic.

Odborníci sledovali 120 000 Francouzů a brali v úvahu jejich sociální postavení, konzumaci alkoholu, kouření a funkci plic v souvislosti s indexem tělesné hmotnosti, obvodem pasu a dalšími měřítky, která určují metabolické zdraví organismu.

"Ukázalo se, že poškození plic spolu s metabolickým syndromem jsou důsledkem abdominální obezity," vysvětluje doktorka Natalie Leoneová z Francouzského národního institutu zdraví a lékařského výzkumu. Výsledky studie byly zveřejněny v časopise American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Přesný mechanismus poškození není znám

Podle lékařů začíná břišní obezita při obvodu pasu u žen větším než 88 centimetrů a u mužů nad 100 centimetrů. Ačkoli dosud není jasné, jaký je mechanismus, kterým břišní tuk poškozuje plíce, je pravděpodobné, že narušuje bránici a tím pohyby hrudníku při dýchání.

Nové poznatky by měly vést k tomu, aby lékaři při péči o pacienty s poruchami dýchání brali v úvahu kromě dosud známých faktorů také obvod jejich pasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nadváha je stejně nebezpečná jako kouření

Ačkoli v obecném povědomí se s rizikem nemocí a předčasné smrti pojí spíš kouření než nadměrná tělesná hmotnost, švédská studie zjistila, že oba faktory jsou...

Výběr článků

Načítám