Hlavní obsah

Lidé si stále neuvědomují nebezpečnost a záludnost cukrovky

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta lidí vidí v cukrovce 2. typu nepříjemnou komplikaci. A jen málokdo to, čím doopravdy je: záludnou chorobou, která dokáže zabít nebo zmrzačit.

Foto: Právo

Ke komplikacím nejčastěji dochází, pokud diabetik nemá v předepsaném rozmezí krevní cukr, cholesterol, krevní tlak a nadbytečná kila.

Článek

Riziko infarktu a mrtvice zvyšuje například o sto procent. Bývá nejčastější příčinou oslepnutí a poloviny amputací nohou. Má na svědomí zhruba třetinu případů chronického selhání ledvin, u kterého pak pomáhá jedině dialýza nebo transplantace. Tisícovkám mužů ničí erekci. A zhoršuje cukrovkářům hmat i cit.

K tomu všemu však dochází pouze tehdy, pokud diabetik nemá v předepsaném rozmezí krevní cukr, cholesterol, krevní tlak a nadbytečná kila. Pokud je v normě má, dožije se prakticky stejného věku jako zdravý člověk. Šokující ovšem je, že v doporučených hodnotách se u nás pohybuje jedno jediné procento cukrovkářů ze 750 000 diabetiků.

Nezájem o hubnutí

Zásadní je pro diabetiky zhubnout. Tloušťka vyvolává diabetes 2. typu, u kterého začne postupně klesat citlivost tkání na inzulin, a slinivka, která ho produkuje, přestane potřebu organismu v určitý moment stíhat. Cukr se pak zbytečně hromadí v krvi, místo aby putoval do buněk.

Je proto logické, že se shozenými kily se obvykle zlepšují zmíněné údaje včetně krevních cukrů. Cíleným cvičením pod dohledem odborníků je dokonce možné převést řadu pacientů, kteří si píchají inzulin, na antidiabetika.

Společnost STOB pořádá na různých místech republiky kurzy hubnutí, určené i cukrovkářům. Trvají tři měsíce a stojí 1500–2500 Kč. Úspěšní absolventi kurzu mohou získat od farmaceutické společnost Eli Lily příspěvek 1000 Kč.

Vše o jídle a o pohybu se tu zájemci nejen teoreticky naučí, ale hlavně si to prakticky vyzkoušejí a nacvičí, což je klíčové. Přesto se diabetici do těchto kurzů nehrnou. Zejména kurzy pro muže je velice těžké naplnit.

Přitom přiměřený pohyb a vhodná strava (měla by mít málo kalorií a málo zvedat hladinu krevních cukrů) jsou spolu se správně nastavenými farmaky základem léčby cukrovkářů.

Epidemie cukrovky

Současný stav označují odborníci za epidemii cukrovky. Vyžaduje od diabetologů, aby pacientům brzy nasadili účinnou léčbu. Dříve se dva tři roky snažili radikálně změnit jeho životosprávu. Dnes začnou nasazovat klasické antidiabetikum – metformin, téměř rovnou po stanovení diagnózy. Je lékem první volby. To má svůj důvod.

„Existují vědecké důkazy, že léčba zahájená tímto lékem nesnižuje jen hladinu krevních cukrů, ale v horizontu 10–15 let významně snižuje i riziko změn v cévách, které vyvolávají srdeční infarkty a mozkové mrtvice,“ říká prof. MUDr. Mi lan Kvapil, CSc., předseda České diabetologické společnosti.

Na kompenzaci cukrovky dnes existuje řada pozoruhodných pomůcek a léků včetně různých druhů inzulinu. Posledním výkřikem je peptid GLP 1. Tlumí vstřebávání glukózy v trávicím traktu, a eliminuje tak příliš vysoké hladiny krevního cukru, které hrozí poškozováním cév i dalšími potížemi. Zároveň zmenšuje pocit hladu a pomáhá diabetikovi, aby se zbavil části nadbytečných kilogramů.

Objevy stále dokonalejších a dražších léků i přístrojů ostře kontrastují s přístupem většiny pacientů. Otázka je, zda systém zdravotního pojištění nedozrál k tomu, aby u něj začaly platit podobné principy jako třeba při pojišťování aut. Kdo se chová rizikově, zaplatí víc. A někdy o hodně víc. Sporné případy může posoudit revizní lékař.

Reklama

Související témata:

Související články

Čím dál víc evropských dětí má cukrovku

Výskyt diabetes I. typu u nejmladších Evropanů je stále častější. Do roku 2020 se oproti roku 2005 očekává dvojnásobný nárůst počtu nemocných mezi dětmi...

Výběr článků

Načítám